SAO PAULO - De Braziliaanse legende Socrates is zondag op 57-jarige leeftijd overleden. Dat heeft het Albert Einstein ziekenhuis in Sao Paulo bekendgemaakt.

Socrates werd zaterdag voor de derde keer in korte tijd opgenomen in het ziekenhuis. Hij overleed aan de gevolgen van een darminfectie.

Hij werd dit jaar al twee keer eerder in het ziekenhuis opgenomen met inwendige bloedingen. De sierlijke middenvelder gaf onlangs toe dat zijn gezondheidsklachten te wijten waren aan overmatig alcoholgebruik.

Hij liet in een interview weten dat hij alcohol als zijn vriend beschouwde. ''Maar het regelmatig gebruik van alcohol beïnvloedde mijn carrière niet. Ik heb er ook geen problemen mee gehad, want ik was niet verslaafd. Ik heb ook lange periodes zonder alcohol gehad.''

Uitblinker

 In de jaren tachtig vormde Socrates als aanvoerder samen met zijn landgenoten Zico, Falcão en Cerezo het legendarische middenveld bij de Brazilianen. Bij het wereldkampioenschap in 1982 was hij de grote uitblinker.

Na het WK van 1986 beëindigde hij zonder wereldtitel zijn carrière als international na zestig duels en 22 doelpunten voor de Goddelijke Kanaries. Tijdens zijn actieve loopbaan voetbalde hij onder meer voor Botafogo, Corinthians, het Italiaanse Fiorentina en Santos.

In 1989 stopte de sierlijke middenvelder, maar hij maakte vijftien jaar later op vijftigjarige leeftijd bij de amateurs van het Engelse Garfoth Town nog een kortstondige 'comeback', die slechts tien minuten duurde.

De dokter

Socrates was niet alleen een heel goede voetballer, maar was ook afgestudeerd in medicijnen. Dit bezorgde hem de bijnaam 'de dokter'. Ondanks zijn grote medische kennis stopte de vader van zes kinderen nooit met drinken en roken.

Hij was daarnaast ook een uitgesproken politiek activist en was in de jaren zeventig regelmatig betrokken bij protesten tegen de Braziliaanse militaire junta. Hij noemde Fidel Castro, Che Guevara en John Lennon zijn grote helden.