HEERENVEEN - Het blijft een dilemma voor de schaatsers van de BAM-ploeg: het rijden op de langebaan of toch aan de start verschijnen van een marathon.

Zaterdag kreeg de World Cup in Heerenveen de voorkeur boven de marathon in Assen. Met succes. BAM-schaatsers Jorrit Bergsma, Bob de Jong en Bob de Vries legden in Thialf beslag op alle drie de podiumplaatsen.

"Ik denk absoluut dat de twee te combineren zijn", herhaalde coach Jillert Anema nog maar eens in de catacomben van het ijsstadion. "Maar het wordt ons niet makkelijk gemaakt. De kalender wordt veel te vol gemaakt en te dicht op elkaar ingepland."

Elfstedentocht

De trainer van de BAM-formatie rekent niet op begrip van de bondsmannen van de KNSB. "Die begrijpen dat niet. Laatst werd er door zo iemand gevraagd wat wij zouden gaan doen als de Elfstedentocht tegelijkertijd met Olympische Spelen zijn... Dan snap je er niets van."

De langebaan is gevoelsmatig dan ook niet de favoriet van de marathonmannen. Bergsma, die zaterdag de tien kilometer op zijn naam schreef met de op één na snelste tijd ooit gereden in Thialf, liet na afloop duidelijk doorschemeren dat natuurijs in Nederland wat hem betreft altíjd de voorkeur heeft.

Zijn coach ging zelfs nog een stapje verder. "Het langebaanschaatsen zie ik als een prima training voor de marathon", aldus Anema in reactie op de vraag waar voor hem de prioriteit ligt.

Niettemin is hij van mening dat de KNSB meer begrip moet tonen bij het opstellen van de schaatskalender. "Laten we wel wezen: het zou een diskwalificatie voor het langebaanschaatsen zijn als onze jongens hier niet zouden starten. Zij zijn de wereldtop."

Prachtig podium

Bob de Jong, die achter Bergsma de op drie na snelste tijd ooit gereden in Thialf noteerde, sloot zich daarbij aan.

"Het is wel weer een prachtig podium. Het zou mooi zijn als straks in maart bij de WK afstanden dezelfde rijders op het podium staan. Maar hopelijk wel in een iets andere volgorde."