AMSTERDAM - Op een avond dat de fanatieke aanhang nog maar eens steun betuigde aan Johan Cruijff won Ajax zaterdag uiteindelijk ruim van Excelsior (4-1).

Het is de eerste thuiszege van de Amsterdammers in de eredivisie sinds 26 augustus. Toen won de regerend kampioen met 4-1 van Vitesse.

Ajax - Excelsior leek even al geen wedstrijd meer vanaf het moment dat Vertonghen na elf minuten op aangeven van Christian Eriksen voor de eerste keer scoorde (1-0).

De tweede club van Rotterdam moest ook op achterstand de bal voornamelijk aan de thuisploeg laten. Meegenomen voor Excelsior was echter dat de thuisploeg vaak net zo lang bleef combineren totdat het zich verslikte.

Blessures

Trainer Frank de Boer kon nog steeds niet beschikken over zijn geblesseerde basisspelers Gregory van der Wiel en Derk Boerrigter. Hij miste echter vooral zijn drie gekwetste centrumspitsen Kolbeinn Sigthorsson, Siem de Jong en Dmitry Bulykin, die niet alleen van scoren hun beroep hebben gemaakt.

Ze verstaan ook de kunst een bal te controleren totdat creatieve middenvelders aansluiten en in stelling kunnen worden gebracht.

Rode kaart

Een gemene overtreding van Samuel Scheimann in de 37e minuut op Miralem Sulejmani leek Ajax verder op weg te helpen. Scheidsrechter Richard Liesveld kon niet anders dan de rode kaart trekken. Alsof die straf nog niet zwaar genoeg was, tekende Vertonghen meteen voor 2-0.

Ook met aan man meer moest de dit seizoen zo bekritiseerde defensie van Ajax nog een treffer toestaan. Darren Maatsen bezorgde Excelsior vlak voor rust pas de negende competitietreffer van dit seizoen (2-1).

Ontregelen

Trainer De Boer wisselde tijdens de rust de in de basisformatie teruggekeerde Ismaïl Aissati vanwege een blessure voor Lorenzo Ebecilio. Ook met de linksbuiten in de gelederen kon Ajax de defensie van Excelsior moeilijk ontregelen.

De Rotterdammers moesten zich na ruim een uur uiteindelijk toch gewonnen geven toen Sulejmani een strafschop benutte na een lichte overtreding van Kevin Wattamaleo op Nicolas Lodeiro (3-1), die vervolgens zelf ook nog doel trof.