HEERENVEEN - Een kleine vier kilometer lang leek de oude vertrouwde Sven Kramer helemaal terug te zijn op de 10000 meter bij de World Cup in Heerenveen.

Hij zette zijn tanden vol in de door Bob de Jong een rit eerder gereden toptijd, maar uiteindelijk moest de Fries in een rechtstreeks duel met Jorrit Bergsma flink capituleren.

Het goud ging op de tien kilometer dan ook naar Bergsma, De Jong legde beslag op het zilver. Kramer kon het tempo niet volgen en eindigde slechts als negende. Het brons was voor een derde BAM-schaatser, Bob de Vries.

Serieuze gooi

De Jong opende de schermutselingen in de vijfde rit met een tijd van 12.55,11. Slechts twee keer eerder werd er harder gereden in Thialf. Daarmee deed de schaatser uit de marathonploeg van BAM een serieuze gooi naar de overwinning.

In de laatste rit ging Kramer voortvarend van start. Hij opende op een strak schema onder de tijd van De Jong en leek hij zijn oude 'rivaal' te gaan aftroeven.

Op een derde van de race meldde Bergsma, ploeggenoot van De Jong, zich echter naast de TVM-rijder, die hij al snel achter zich liet.

Onverstoorbaar

Bergsma leek ook geen boodschap te hebben aan de tijd van De Jong en bleef maar rondes 30.4 noteren. Tegelijkertijd liepen de rondetijden van Kramer snel op richting de 33 seconden.

Bergsma ging echter onverstoorbaar verder met zijn tien kilometer en kwam uiteindelijk uit op 12.50,33, slechts een halve seconde boven het baanrecord van Kramer, die in een voor hem ongewone tijd van 13.15,46 over de streep kwam.