HEERENVEEN - Christine Nesbitt heeft na haar winst op de 1500 meter in Astana ook de schaatsmijl in Heerenveen met overmacht op haar naam geschreven. Daarmee bouwt de Canadese haar leiding in de tussenstand om de World Cup verder uit.

In een rechtstreeks duel rekende Nesbitt, die een tijd van 1.55,68 noteerde, zaterdag af met Ireen Wüst. De schaatsster van TVM eindigde in 1.57,15 met gepaste afstand op de tweede plaats.

Vlak achter Wüst eindigde de Russische Yekaterina Shikhova met 1.57,17 op de derde plaats.

Nesbitt en Wüst lijken dit jaar met zijn tweeën te gaan uitmaken wie aan het eind van het seizoen de wereldbeker over de 1500 meter mee naar huis mag nemen. De Canadese vergroot haar voorsprong in het klassement dankzij de zege in Heerenveen naar dertig punten.

Leenstra

Linda de Vries noteerde een degelijke tijd. De Team Liga-rijdster kwam na 1.57,96 over de streep. Goed voor de tiende plaats. Diane Valkenburg zat daar een fractie achter. Zij eindigde in 1.57,98.

Marrit Leenstra stelde flink teleur op de 1500 meter. Na haar derde plaats in Rusland en de zevende tijd in Kazachstan, moest Leenstra (1.58,03) zaterdag genoegen nemen met slechts de twaalfde plaats.