HEERENVEEN - Slechts twee vrouwen waren vrijdag sneller dan de achttienjarige juniore Pien Keulstra.

Zowel regerend olympisch en wereldkampioene Martina Sablikova als voormalig olympisch kampioene Claudia Pechstein voorspelt dan ook een grote toekomst voor de Nederlandse.

"Keulstra is duidelijk de beste Nederlandse schaatsster op de vijf kilometer", verklaarde Sablikova na afloop van de door haar gewonnen race. "Ze is echt snel en gaat meestrijden om het goud in Sotsji", vulde Pechstein aan.

Wat opviel na afloop van de wedstrijd in de A-groep was dat beide veteranes zonder nadenken de door Keulstra gereden tijd wisten te noemen.

"Het kwam ook niet als een verrassing", volgens de Duitse. "Bij de nationale kampioenschappen was ze al ontzettend goed en nu is ze nog sneller."

Progressie

Sablikova is sinds het NK een oog gaan houden op de schaatsster van Jong Oranje. "Daar noteerde ze al een 7.12. Nu een 7.03. Ik ben echt onder de indruk over de progressie die zij aan het boeken is."

"Ze heeft een goede techniek, vooral in de bochten. Keulstra gaat zeker een concurrent van me worden", verwacht de enige vrouw die in Thialf onder de zeven minuten wist te komen. "Misschien komende maart al bij de wereldkampioenschappen hier in Thialf."

Kwartet

Pechstein plaatste nog wel een kanttekening bij de door Keulstra gereden tijd in de B-groep. "Dat was natuurlijk wel in een kwartetstart. Dat is makkelijker schaatsen omdat je je kan optrekken aan de schaatser voor je."

"Maar niettemin is het een hele sterke tijd, zeker voor iemand die zo jong is."