AMSTERDAM - Marjan Olfers bevestigt vrijdagavond in het programma Nieuwsuur van de NOS dat Louis van Gaal nog geen contract als nieuwe directievoorzitter van Ajax heeft. 

''Dat kan ook helemaal niet'', zegt de commissaris van Ajax. ''Zoiets moet op 12 december tijdens de algemene vergadering van aandeelhouders worden bekrachtigd.''

Olfers bevestigt wel dat er een mondelinge overeenkomst is.

Johan Cruijff en tien bekende jeugdtrainers van Ajax hebben een kort geding aangespannen tegen de beoogde aanstelling van Van Gaal en de interim-directeuren Martin Sturkenboom en Danny Blind.

Dat dient woensdagmiddag om 13.00 uur voor de rechtbank van Haarlem. Ajax sluit woensdagavond voor eigen publiek de groepsfase van de Champions League af met een allesbeslissende thuiswedstrijd tegen Real Madrid.

Niet rechtsgeldig

Cruijff en de jeugdtrainers Wim Jonk, Dennis Bergkamp, Marc Overmars, Jaap Stam, Ronald de Boer, John Bosman, Bryan Roy, Dean Gorré, Orlando Trustfull en Michel Kreek vinden de beoogde aanstelling van Van Gaal, Blind en Sturkenboom niet passen bij het technische beleid dat Ajax voert.

De benoemingen zouden niet rechtsgeldig zijn omdat commissaris Cruijff niet tijdig door zijn collega's Steven ten Have, Edgar Davids, Paul Römer en Olfers op de hoogte is gebracht.

Olfers bestrijdt dat. "We hebben Johan er buiten gehouden toen we met Van Gaal gingen praten. Maar we hebben hem wel uitgenodigd voor de bewuste vergadering van de raad van commissarissen over het voorgenomen besluit om Van Gaal te benoemen. Cruijff is toen niet gekomen. Wij vinden met z'n vieren dat Van Gaal de beste directeur voor Ajax is."

Onbehoorlijk bestuur

Olfers wilde niet zeggen of ze samen met Ten Have, Davids en Römer gehoor wil geven aan het advies van de ledenraad om op te stappen. "Dat zou onbehoorlijk bestuur zijn", zegt ze. "Want dan maken we Ajax stuurloos. Maar als alle aandeelhouders ons weg willen hebben, dan geven we daar gehoor aan."

Cruijff liet eerder al doorschemeren dat hij zich kan vinden in het advies van de ledenraad.