HEERENVEEN - Stefan Groothuis, in het Russische Tsjeljabinsk nog de eerste winnaar van de 1500 meter dit wereldbekerseizoen, stapte vrijdagavond in Heerenveen flink beroerd van het ijs.

Na de eerste dag van de wereldbekerwedstrijden in Thialf noteerde hij met 1.47,67 een teleurstellende twaalfde tijd op de 1500 meter. Ook op de 500 meter eerder op de dag vond hij zichzelf terug op die plaats (35,41).

De oorzaak van zijn zwakke optreden ligt in de privésituatie. Zijn vrouw en zijn jonge zoontje hadden begin van de week een buikgriep gehad en dat virus heeft Groothuis inmiddels ook in de greep. De sprinter van Control laat daarom zeer waarschijnlijk de 500 meter van zaterdag aan zich voorbijgaan.

Slap

''Ik heb ze amper aangeraakt'', zei hij over vrouw en kind. Desondanks begon donderdagmiddag de buikgriep op te spelen. ’s Nachts verbleef hij noodgedwongen een uur op het toilet. ''Gelukkig heb ik geen koorts'', zei Groothuis.

''Ik heb de milde variant. Ik voel me niet ziek, maar wel slap. Ik gooi alles op de 1000 meter zondag en ik denk dat ik die kan winnen.''