HEERENVEEN - De 7.03,60 die Pien Keulstra vrijdagmiddag op de vijf kilometer in de B-groep noteerde, is in de A-groep alleen overtroffen door regerend wereldkampioene Martina Sablikova en de Duitse veterane Claudia Pechstein.

Keulstra, die bij de nationale afstandskampioenschappen begin november verraste met de titel op de drie en de vijf kilometer, werd veroordeeld tot een debuut bij de wereldbeker in de B-groep omdat zij ervoor koos niet deel te nemen aan de wedstrijden in Rusland en Kazachstan.

De achttien jaar oude juniore reed voor de vrijwel lege tribunes in Thialf een knappe race. Keulstra liet weinig verval in haar rondetijden zien en verbeterde daardoor haar persoonlijk record met negen seconde en verpulverde het bijna zeven jaar oude juniorenrecord van Ireen Wüst.

Ensing

Een kleine vier uur later bleken de eerste drie paren in de A-groep niet opgewassen tegen de tijd van Jong Oranje-rijdster. De Duitse Stephanie Beckert kwam het dichtst in de buurt. Zij strandde echter op een ruime seconde.

De Nederlandse Janneke Ensing was lange tijd op weg naar een tijd onder de zeven minuten en tien seconden. In de slotrondes liepen de benen echter vol en ging de vaart eruit. Haar tijd van 7.12,27 was niettemin een nieuw persoonlijk record.

Sablikova

De Japanse Masako Hozumi opende na de dweil als eerste de aanval op de tijd van Keulstra. Zij kwam echter meerdere keren met haar schaats over de middenlijn en werd door de wedstrijdleiding gediskwalificeerd.

Ook voor Linda de Vries en Cindy Klassen lag de door de juniore neergelegde lat te hoog. In navolging van Ensing noteerde ook de De Vries een persoonlijk record. De Team Liga-rijdster kwam tot 7.08,08, goed voor de vierde plaats in de A-groep achter Sablikova, Pechstein en Beckert.

De Tsjechische zorgde er in de laatste rit voor dat de tijd van Keulstra niet de snelste van de dag werd. In een rechtstreeks duel bleek Sablikova (6.58,87) te sterk voor de Duitse veterane Claudia Pechstein die met een tijd van 7.02,92 tweede werd.