AMSTERDAM - Rafael Nadal heeft Spanje op een 1-0 voorsprong gezet in de finale van de Davis Cup tegen Argentinië. De nummer twee van de wereld was in Sevilla veel te sterk voor Juan Monaco: 6-1, 6-1, 6-2.

Nadal vond zijn vorm op het Spaanse gravel weer volledig terug na zijn zeer matige spel vorige week tijdens de ATP World Tour Finals in Londen, waar hij onder meer ruim verloor van Roger Federer (6-3, 6-0).

In de sfeervolle tennisarena wist Nadal zijn Argentijnse opponent al in de derde game te breken. Dat lukte hem in de eerste set daarna nog twee keer, waardoor de nummer twee van de wereld de set eenvoudig met 6-1 naar zich toe kon trekken.

De tweede set had hetzelfde scoreverloop als de eerste set. Opnieuw wist Monaco alleen in de openingsgame zijn service te houden en won Nadal vervolgens zes games op rij: 6-1.

Lange rally's

In het derde bedrijf bood Monaco, nummer 26 van de wereld, iets meer tegenstand. Nadal schakelde in de lange rally’s die kenmerkend waren voor het duel nog een tandje bij, wat resulteerde in een bij vlagen prachtig tennisgevecht.

In de vijfde game wist de Spanjaard bij de stand van 2-2 opnieuw door de service van Monaco te gaan. Zijn verzet was daarmee definitief gebroken, waardoor Nadal de derde set vervolgens eenvoudig met 6-2 binnensleepte. De partij duurde ruim twee uur.

''Ik ben zeer tevreden over mijn spel. Tegen Monaco weet je dat het een lange partij wordt. Hij is fit en je moet altijd vechten voor je punten", zei Nadal na afloop.

Later op de dag kan David Ferrer de voorsprong van de Spanjaarden uitbouwen, als hij het in zijn partij opneemt tegen Juan del Potro.