HEERENVEEN - Pien Keulstra heeft vrijdagmiddag in de B-groep op de vijf kilometer het bijna zeven jaar oude juniorenrecord van Ireen Wüst met maar liefst zes seconden verbeterd. In een vrijwel leeg Thialf noteerde de achttienjarige schaatsster een tijd van 7.03,60.

"Ik had dit niet verwacht, maar wel gehoopt", verklaarde Keulstra in de catacomben van de schaatshal. De juniore scherpte haar eigen persoonlijk record met bijna negen seconden aan.

"Tijdens de rit liet Erik (Bouwman - bondscoach junioren, red.) wel een tijdschema van 7.09 zien en dankzij mijn rondetijden wist ik wel dat ik er flink onder zou zitten."

Nuchter

Nuchterheid blijft Keulstra vooralsnog kenmerken. Een vergelijking met de carrière van tweevoudig olympisch kampioen Wüst wil de rijdster van Jong Oranje niet trekken. "Ireen schaatst natuurlijk nog steeds hard, dat moet ik nog maar zien te bereiken."

De achttienjarige schaatsster moest wel erkennen dat ze de recordtijd op bijna speelse wijze noteerde.

"Het voelde inderdaad speels aan. Het was echt een lekkere rit waarvan ik heb genoten. In Erfurt hebben we hier op geoefend, het rijden van vlakke rondetijden, ik ben blij dat me dat hier lukt."

Het feit dat de kersverse tweevoudig nationaal kampioene haar debuut op de wereldbeker in een vrijwel leeg Thialf maakte, deerde haar daar niet bij. "Ik rijd toch mijn eigen race. Mijn plan wordt er niet anders van."

Exclusief

"En ik moet eerlijk zeggen, het heeft ook wel wat. Bij de NK waren de tribunes wel vol. Het moet natuurlijk ook een beetje exclusief blijven."

Voor Keulstra zit het er na de wedstrijd in de B-groep voorlopig op. De rest van het weekeinde komt ze niet in actie en samen met de rest van de juniorenploeg vertrekt ze over een week naar Erfurt voor een trainingskamp.

Pas bij de schaatsweek, eind december in Thialf, rijdt ze weer in wedstrijdverband.