HEERENVEEN - De Friese schaatstempel Thialf is vanaf vrijdag drie dagen lang het decor van het derde World Cup-evenement van het seizoen.

Op de openingsdag zullen de schaatsliefhebbers vooral uitkijken naar het duel tussen Stefan Groothuis en zijn Amerikaanse rivaal Shani Davis op de 1500 meter.

Beide toppers verschijnen in de slotrit op het ijs. Groothuis won in Tsjeljabinsk de 1500 meter en is leider in de WB-stand.

Wouter Olde Heuvel, die vorige week in Astana het goud veroverde, schaatst in de voorlaatste rit tegen de Canadees Denny Morrison. Ook Kjeld Nuis, olympisch kampioen Mark Tuitert en Sjoerd de Vries komen in actie.

Keulstra

Op de 5 kilometer maakt de jonge Pien Keulstra haar debuut in de World Cup. De jongste Nederlands kampioene ooit rijdt in de B-groep tegen de Russin Anastasija Sochrjakova. Ook Annouk van der Weijden en Carlijn Achtereekte komen in de B-divisie in actie.

Janneke Ensing strijdt in de A-groep tegen Shiho Ishiwaza uit Japan in rit twee. Linda de Vries vormt met de Canadese Cindy Klassen paar vijf.

Daarnaast rijden zowel de mannen als vrouwen de 500 meter.