AMSTERDAM - Pastor Maldonado zal ook in 2012 uitkomen voor Williams. De Venezolaan, die afgelopen seizoen debuteerde in de Formule 1, werd donderdagavond bevestigd door de Britse renstal.

De 26-jarige Maldonado scoorde in zijn debuutseizoen één punt. "Pastor heeft in zijn eerste jaar bewezen dat hij niet alleen snel is, maar dat hij ook een consistent en sterk tempo in de races neer kan zetten", zei teambaas Frank Williams over zijn coureur.

"Hij is verantwoordelijk voor elke van onze vier kwalificaties in de top tien afgelopen seizoen en zijn race in Monaco was fantastisch", blikt de Brit terug op de Grand Prix van Monaco, waar Maldonado liggend op puntenkoers in de slotfase door Lewis Hamilton in de vangrail werd geduwd.

"Ik ben blij dat ik door kan gaan bij Williams voor mijn tweede seizoen", liet Maldonado zelf weten. "Ik zal er alles aan doen om dit team weer terug naar de voorzijde van de startgrid te brengen. Het was een zwaar seizoen voor ons, maar het gaf me wel de kans te leren en me te ontwikkelen."

Williams liet tevens weten dat het testcoureur Valtteri Bottas promoveert to reservecoureur. De 22-jarige Fin, tweevoudig winnaar van de Masters of Formula 3 op Zandvoort, werd afgelopen seizoen kampioen in de GP3-series.

Tweede stoeltje

Wie Williams gaat benoemen tot tweede coureur is nog niet bekend. Kimi Raikkonen leek lang in de running, maar besloot te tekenen bij Lotus-Renault. Ook Rubens Barrichello, die dit jaar al voor Williams uitkwam, hoopt genoeg sponsorgeld bij elkaar te krijgen om nog een twintigste seizoen aan zijn lange loopbaan vast te plakken.

Andere namen die worden genoemd voor het tweede stoeltje zijn Adrian Sutil van Force India en Giedo van der Garde. De Nederlander is na drie jaar in de GP2 naarstig op zoek naar een plekje in de Formule 1.

Williams zal in 2012 gaan rijden met Renault-motoren. Met de Franse krachtbronnen pakte het voormalige topteam in de jaren negentig drie rijderstitels.