ENSCHEDE - FC Twente is donderdagavond in de Europa League tegen Fulham laat beloond voor offensief spel. In de slotfase besliste invaller Marc Janko het duel in het voordeel van de thuisclub uit Enschede, 1-0. FC Twente was al geplaatst voor de volgende fase van het toernooi.

Als altijd begon FC Twente aanvallend. De door de Nederlander Martin Jol getrainde tegenstander uit de Premier League leunde zwaar op de defensie. Dat terwijl de Engelsen meer belang bij een resultaat hadden.

FC Twente, nog zonder nederlaag in het toernooi, was immers bij voorbaat al zeker van de volgende ronde. 

In het eerste deel kreeg de thuisclub drie kansen, waarvan twee voor Nacer Chadli. De Belg, weer eens spelend op de linkerflank, schoof de bal beide malen in de handen van de geroutineerde doelman Mark Schwarzer. Verder was er nog een aardig schot van Leroy Fer, na voorbereidend werk van Luuk de Jong. Opnieuw redde Schwarzer.

FC Twente begon zonder Ola John. De jonge linksbuiten kreeg rust van trainer Co Adriaanse. Marc Janko zat eveneens op de bank. Het heeft er schijn van dat Adriaanse vaker gaat kiezen voor een formatie met Chadli voorin en Fer in het midden. Ongetwijfeld keert wel John terug op de plaats van Emir Bajrami.

Hoger tempo

Onmiddellijk na de hervatting kwam John al, op de plaats van de aangeslagen Fer. Chadli ging daardoor alsnog op het middenveld spelen. FC Twente voerde de druk en het tempo op. Dat leidde tot een mogelijkheid voor Bajrami. De Zweed zag zijn schot net naast gaan. Vervolgens kreeg Luuk de Jong een riante kans. In vrije positie kopte hij de bal net voor het doel langs.

Fulham deed weinig anders dan gokken op de counter. Per toeval had dat na iets meer dan een uur een riante kans tot gevolg. Andrew Johnson kreeg de bal mee via de kluts, maar schoot alleen voor doelman Nikolai Michailov naast.

Ook in de slotfase bleef de thuisclub aandringen. Een vloeiende aanval waarbij ook Bajrami en Roberto Rosales waren betrokken, leidde alsnog tot de winnende treffer van Janko. In de slotminuut kreeg Johnson nog zijn tweede gele kaart wegens spelbederf.