AMSTERDAM - Mogelijk treedt er komend seizoen een vrouw toe tot het coureursgilde in de Formule 1. De Spaanse Maria de Villota is in verregaande onderhandeling met Lotus-Renault GP voor een rol als testrijder.

''We hebben vrijwel alle noodzakelijke voorwaarden rond'', zegt De Villota in de Spaanse krant AS. ''Eigenlijk hoeft er alleen nog maar getekend te worden.''

Afgelopen weekeinde was ze op uitnodiging van Lotus-Renault al aanwezig bij de laatste Grand Prix van 2011.

In augustus testte De Villota al een wagen van 2009 voor de renstal. ''Als ik in 2012 kan testen, hoop ik in 2013 races te mogen rijden.''

Veel kilometers zal De Villota overigens niet maken als ze inderdaad haar handtekening zet. Tijdens het seizoen is het de teams immers verboden te testen. Alleen in de voorbereiding op het wereldkampioenschap van 2012 en tijdens demo's kan De Villota daarom de auto besturen.

Raikkonen

Bij Lotus-Renault is alleen de in de F1 terugkerende Kimi Raikkonen voor 2012 al zeker van een plek.

Het tweede stoeltje wordt waarschijnlijk opnieuw ingenomen door Vitaly Petrov, wat zou betekenen dat Bruno Senna het veld moet ruimen.

Robert Kubica lijkt vooralsnog niet fit genoeg voor een rentree bij de seizoensstart.

Niet de eerste

De 31-jarige Villota zal niet de eerste vrouw zijn in de Formule 1, vijf vrouwen gingen haar voor. In 1992 was de Italiaanse Giovanna Amati de laatste. Zij probeerde zich destijds meermaals tevergeefs te kwalificeren voor een GP.

De Villota is de dochter van Emilio de Villota, die eind jaren zeventig en begin jaren tachtig uitkwam in de koningsklasse van de autosport.

Maria de Villota reed in het verleden onder meer in de WTCC en Superleague Formula.