AMSTERDAM - Wesley Sneijder, Robin van Persie en de gestopte Edwin van der Sar zijn door hun collega's genomineerd voor het wereldelftal van 2011.

Dat heeft de wereldvoetbalbond FIFA donderdag bekendgemaakt. Ruim vijftigduizend profs uit de hele wereld mochten hun stem uitbrengen.

In totaal staan er 55 spelers op de shortlist. Wereldkampioen Spanje telt met twaalf spelers de meeste genomineerden, gevolgd door acht Brazilianen en vijf spelers uit Duitsland en Engeland.

Nederland levert net als vorig jaar drie spelers. Van der Sar en Sneijder behoorden toen ook tot de genomineerden, maar alleen laatstgenoemde kreeg een plaatsje in het prestigieuze elftal.

De middenvelder van Inter is de enige Nederlander die ook nog kans maakt op de Gouden Bal, de prijs voor 's werelds beste speler.

Het winnende elftal van het zogenoemde FIFA FIFpro World XI wordt op 9 januari in Zürich bekendgemaakt, net als de beste speler van 2011.

Primera Division

Liefst 22 van de 55 voor het wereldeltal genomineerde spelers staan onder contract bij clubs in de Spaanse Primera Division. Daar zijn Barcelona en Real Madrid de prominente leveranciers.

De Engelse Premier League volgt met achttien spelers, terwijl de Italiaanse Serie A negen spelers aanlevert. De Nederlandse eredivisie komt niet aan bod in de shortlist.