AMSTERDAM - Ook Johan Cruijff is vooralsnog niet van plan op te stappen uit de raad van commissarissen van Ajax. Datzelfde standpunt namen de andere vier commissarissen, met wie Cruijff botste, eerder op dinsdag al in.

''Ik weiger om in mijn eentje terug te treden'', vertelde Cruijff telefonisch aan Frits Barend.

''Misschien treed ik wel helemaal niet terug'', citeerde de journalist Cruijff dinsdagavond in het televisieprogramma Pauw & Witteman.

De voltallige rvc is door de ledenraad van Ajax verzocht te vertrekken omdat zij het vertrouwen in een goede samenwerking is kwijtgeraakt.

Bedacht

Cruijff zinspeelde eerder zelf al op een mogelijk einde aan zijn functie, maar lijkt zich te hebben bedacht nu de collega-commissarissen Paul Römer, Edgar Davids, Marjan Olfers en Steven ten Have aan de oproep vooralsnog geen gehoor geven.

Zij zijn weliswaar bereid opstappen te overwegen, maar willen eerst een uitleg van de ledenraad van de club.

Het conflict tussen Cruijff en de andere vier commissarissen was niet meer te lijmen nadat het viertal zonder Cruijff daarbij te betrekken Louis van Gaal benoemde tot algemeen directeur.

Het feit dat Cruijff het contract van Van Gaal, en ook van de andere nieuwe directieleden Danny Blind en Martin Sturkenboom, nog niet gezien heeft, speelt ook een rol in de weigering van Cruijff om op te stappen.

Eis

Volgens Barend eist Cruijff dat hij binnen 24 uur de drie contracten te zien krijgt. ''Ik ben daar als rvc-lid immers mede-verantwoordelijk voor, ook als er iets mis gaat met die contracten'', zei Cruijff tegen Barend. ''Dan wil ik ze op z'n minst gezien hebben.''

Indien de andere rvc-leden niet op het dringende verzoek van de voormalige topvoetballer in gaan, dan gaat hij de contracten langs de juridische weg 'opeisen'.

Cruijff wil dat de verbintenissen met Van Gaal, Sturkenboom en Blind onmiddelijk ontbonden worden. Volgens hem zijn ze niet rechtsgeldig omdat ze buiten zijn medeweten om zijn afgesloten. Samen met tien jeugdtrainers kondigde Cruijff al eerder aan gerechtelijke stappen te ondernemen om dat te bewerkstelligen.