AMSTERDAM - Met de terugkeer van Kimi Raikkonen in de Formule 1 wordt de Australische Grand Prix van 2012 een recordrace. Voor het eerst in de geschiedenis van de koningsklasse verschijnen er zes wereldkampioenen aan de start.

De Finse kampioen van 2007 werd dinsdag bevestigd door Lotus-Renault als coureur voor het komende seizoen. De 32-jarige achttienvoudig Grand Prix-winnaar tekende voor twee jaar.

Naast Raikkonen (1 titel) maken Michael Schumacher (7), regerend kampioen Sebastian Vettel (2), Fernando Alonso (2), Lewis Hamilton (1) en Jenson Button (1) hun opwachting.

Afgelopen seizoen werd het record van vijf kampioenen op de startgrid al geëvenaard. Dat werd oorspronkelijk lang geleden gezet, in 1970 tijdens de Mexicaanse Grand Prix.

Het vijftal - Jackie Stewart (3), Jack Brabham (2), Graham Hill (2), John Surtees (1) and Denny Hulme (1) - werd in de strijd om de zege echter afgetroefd door de Belg Jacky Ickx.

Het zestal dat op 18 maart in Melbourne aan de start verschijnt is samen goed voor 186 overwinningen. Schumacher neemt daarvan met 91 zeges het leeuwendeel voor zijn rekening.

Zestig procent van de 310 Grands Prix die vanaf 1993, dus inclusief het eerste kampioensjaar van Schumacher (1994), zijn verreden werd gewonnen door de zes kampioenen die in Australië opnieuw meedingen naar de zege.