AMSTERDAM - Een nieuwe Nederlandse overdekte kunstijsbaan hoeft niet per definitie in Friesland te komen staan, zo stelt de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers (VVD).

De bewindsvrouw zei dat maandag in een debat over haar sportbegroting.

Er is de laatste tijd veel discussie over een 'nieuw Thialf', aangezien veel schaatsers vinden dat de huidige schaatshal in Heerenveen niet meer voldoet, zeker in vergelijking met moderne stadions elders in de wereld.

De minister benadrukt nu dat elke regio gelijke kansen heeft om een hoogwaardige sportlocatie op te zetten. "Friesland is de schaatsprovincie van Nederland, maar als een andere regio met een beter plan komt, zou het toch raar zijn als ik zeg: dat kan niet, het moet in Friesland."

Kosten

Er is recent een 'Stuurgroep Nieuw Thialf' ingesteld onder leiding van oud-AEGON-directievoorzitter Johan van der Werf die eind deze maand de businessplannen voor de diverse opties in Friesland - renovatie of nieuwbouw Thialf - wil hebben uitgewerkt. Er worden echter ook in andere plaatsen initiatieven ontwikkeld.

Van der Werf meldde al dat elke optie de maatschappij aardig wat geld zal kosten. "Dat realiseren we ons'', zei Van der Werf. "Maar Thialf is niet meer van deze tijd. We zijn ingehaald door andere banen. Als we niet oppassen, gaan de grote toernooien aan ons voorbij."

Illusie

Minister Schippers benadrukte maandag dat haar ministerie geen forse bedragen in een toekomstig project kan steken: "Het is een illusie dat ik grote delen van de kosten zou kunnen bijdragen.”

De bewindsvrouw heeft de Kamer wel toegezegd op zoek te gaan naar hulp bij andere ministeries. Kamerlid Bart de Liefde (VVD) stelde vervolgens voor dat er een speciale 'schaatsloterij’ komt voor de financiering van een nieuw ijsstadion.