AMSTERDAM - De Brit David Millar legt zich neer bij het feit dat hij nooit meer zal deelnemen aan de Olympische Spelen. In eigen land gingen geluiden op dat de wielrenner gebruik moest maken van een uitspraak van sporttribunaal CAS, maar Millar ziet daar van af.

Het Brits Olympisch Comité kreeg onlangs van het wereldantidopingagentschap WADA te horen dat hun richtlijn van levenslange uitsluiting van dopingzondaars door de uitspraak van het CAS niet langer overeenkomt met hun regelgeving.

Millar werd in 2004 betrapt op het gebruik van doping, maar heeft, na het uitzitten van zijn schorsing, een nieuwe carrière opgebouwd. De olympische droom heeft hij echter naar eigen zeggen "lang geleden" al laten varen.

Schurk

"Ik ging er vanuit dat de levenslange schorsing geldig was en dat was niet iets dat ik wilde aanvechten", laat de Schot tegenover de BBC optekenen.

"Er zijn sommige gevechten die ik liever niet aanga en dit is er één van. Het zijn een aantal zware jaren geweest en ik wil niet meer als de 'schurk' gezien worden."

Conflict

Het BOA en het WADA liggen al langer in de clinch met elkaar. De Britten hadden al voor de befaamde 'Osaka rule' van het Internationaal Olympisch Comité in 2008 de regel dat op doping betrapte atleten nooit meer welkom waren op de Spelen.

Ook na de uitspraak van het CAS ziet het BOA nog geen aanleiding om die regel te veranderen. Millar zei in ieder geval blij te zijn dat het WADA op zo'n korte termijn stand neemt in de zaak. Hij vindt dat sommige sporters recht hebben op rehabilitatie en niet alle overtreders over één kam geschoren kunnen worden.

"Een zestienjarige atleet die iets verkeerds krijgt van een coach en voor de rest van zijn leven geschorst wordt, lijkt mij niet eerlijk. De uitsluiting van een 34-jarige multimiljonair die met medische begeleiding in Monte Carlo woont en in de fout gaat daarentegen weer wel."

Hij beschrijft zichzelf daarbij als voorbeeld van hoe een atleet zichzelf kan rehabiliteren na een misstap. "Er is zeker een plaats voor levenslange schorsingen in de sportwereld. Maar ik denk dat alles wat ik heb doorstaan een mooi voorbeeld is van de waarde van een tweede kans."

Chambers

Millar is niet de enige prominente Britse atleet die de Spelen in Londen moet missen omdat hij in het verleden tegen de lamp liep. Ook Dwain Chambers kan de Zomerspelen in eigen land vergeten.