DEN BOSCH - Bauke Mollema (25) is voor het eerst in zijn loopbaan tot wielrenner van het jaar gekozen.

De renner uit de Rabo-equipe kreeg de voorkeur boven zijn ploeggenoot Steven Kruijswijk en Wout Poels van Vacansoleil-DCM.

Mollema ontving maandagavond in Den Bosch de Gerrit Schulte Trofee uit handen van Herman Wijffels, voormalig bestuursvoorzitter van de Rabobank.

Hij werd gekozen door de lezers van Wielerland Magazine en oud-profs die verenigd zijn in de Club48.

Gesink

De geboren Groninger is de opvolger van ploeggenoot Robert Gesink, die de laatste drie jaar de trofee binnenhaalde.

Mollema eindigde dit jaar als vierde in het eindklassement van de Ronde van Spanje. In die ronde veroverde hij ook de puntentrui.

Vereerd

Het deed de net 25 geworden Raborenner wel wat dat zijn naam in het rijtje winnaars van de Gerrit Schulte Trofee is opgenomen.

''Ik voel me zeer vereerd", zei Mollema. ''De verwachtingen voor volgend seizoen zullen wel weer hoger liggen."

Mollema draaide een constant seizoen, dat hij zonder etappe- of rondezege afsloot. ''Maar ik won wel de puntentrui in de Vuelta", stelde hij grijnzend vast.

Komend jaar is het de bedoeling dat hij met Gesink en Steven Kruijswijk de Raboploeg gaat dragen in de Tour.

''Ik hoop dat we elkaar kunnen stimuleren en motiveren voor een topprestatie", zo keek Mollema vooruit.

Vos

Marianne Vos werd voor het zesde jaar op rij uitgeroepen tot wielrenster van het jaar. De renster van Nederland Bloeit, volgend seizoen te zien in het shirt van de Rabo-vrouwenploeg, kreeg de Keetie van Oosten-Hage Trofee uitgereikt.

Bij de verkiezing bleef Vos ploeggenote Annemiek van Vleuten en Kirsten Wild (AA Drink) voor.

Vos sloot het jaar af als aanvoerster van de UCI-ranking. Ze won de Giro Donne, veroverde de wereldtitel in het veld, werd wereldkampioene scratch op de baan en haalde de zilveren medaille binnen bij de WK op de weg. Daarnaast won ze nog de Holland Ladies Tour.

Zeven

Vos vond zes mooi, maar hoopt volgend jaar haar zevende trofee op te halen. 'Alleskunner' Vos was blij met deze uitverkiezing, maar haar ogen zijn vooral op 2012 gericht.

''Het jaar 2012 staat heel mooi op de kalender, met de Olympische Spelen en de WK in eigen land. Ik weet hoe mooi het is om voor eigen publiek te winnen."

Vos veroverde de wereldtitel in het veld en op het baanonderdeel scratch. Op de WK op de weg in Denemarken bleef ze echter weer met zilver zitten.

De verkiezing, met Annemiek van Vleuten en Kirsten Wild als concurrentes, was niet echt spannend, gaf de naamgeefster van de trofee toe.

''Ik vind het eigenlijk wel een beetje sneu voor de anderen. Ze moeten tegen jou opboksen", zei Keetie van Oosten-Hage.

Van der Haar

Lars van der Haar is uitgeroepen tot de belofte van het jaar.

De twintigjarige renner uit het Rabobank-Giant Offroad Team won het in de verkiezing van Ramon Sinkeldam en Wilco Kelderman.

Van der Haar heerste vorige winter in het veldrijden. In die discipline veroverde hij de nationale -, Europese - en wereldtitel.

De moeder van de renner nam de Gerrie Knetemann Trofee in ontvangst. Van der Haar zit in Spanje.

Zoetemelk

Joop Zoetemelk heeft de Peter Post Carrièreprijs ontvangen. De voormalig winnaar van de Tour de France kreeg de prijs als beloning voor zijn indrukwekkende loopbaan.

In 2009 was veldrijder Richard Groenendaal de eerste die de naar de legendarische ploegleider vernoemde trofee in ontvangst mocht nemen.

De Peter Post Carrièreprijs werd in 2008 in het leven geroepen door de Club 48, een vereniging van oud-wielrenners.

De award is bedoeld voor renners die een glansrijke carrière achter de rug hebben en veel voor het wielrennen in Nederland hebben betekend. Vorig jaar werd de prijs niet toegekend.

Zoetemelk was profrenner van 1970 tot 1987. Hij won negen keer de Gerrit Schulte Trofee voor Nederlands wielrenner van het jaar.