AMSTERDAM - McLaren-teambaas Martin Whitmarsh heeft zijn formatie aangespoord om in de komende winterperiode een auto te bouwen waarmee Jenson Button en Lewis Hamilton het oppermachtige Red Bull Racing van wereldkampioen Sebastian Vettel kunnen verslaan.

Whitmarsh ziet geen reden waarom McLaren de dominantie van Vettel in 2012 niet zou kunnen doorbreken, ondanks het feit dat de regerend contructeurskampioen in 2011 twaalf van de negentien races won.

Mark Webber trok zondag in Brazilië met grote voorsprong op nummer drie Button aan het langste eind en zette daarmee de laatste race van het seizoen op zijn naam. 

"Ze hebben het fantastisch gedaan op het gebied van prestaties en betrouwbaarheid, maar dat kan natuurlijk veranderen", zegt Whitmarsh in gesprek met Autosport. "We hebben in dezelfde situatie gezeten. Ook McLaren heeft twee titels op rij gewonnen en daarna de vorm verloren. Dus we gaan ervoor."

Inhaalslag

McLaren hoopt beter voorbereid aan 2012 te beginnen dan aan het afgelopen seizoen. Tijdens de wintertests kampte het team met diverse problemen, waardoor niet de broodnodige kilometers konden worden afgelegd.

De renstal uit het Engelse Woking moest direct een inhaalslag maken op Red Bull, dat wel in blakende vorm aan de start verscheen. In de loop van het seizoen kroop het team van Whitmarsh steeds dichter bij de formatie van Vettel en co.

Stappen vooruit

In 2012 wil het team direct vooraan kunnen starten en de verwachting bij de leiding en de ontwerpafdeling is dat dat mogelijk moet zijn.

"We hebben vorige week een bespreking gehad en daaruit bleek dat er grote stappen vooruit gemaakt worden. Dus dat voelde erg goed", stelt Whitmarsh.

"Gedurende het seizoen zie je de concurrentie elke keer weer met verbeteringen aankomen. Je ziet wat ze doen en gebruikt dat als referentiekader. Maar gedurende de winter is dat allemaal niet bij te houden en vlieg je in feite blind."