Of hij Borat kende. Er viel een stilte. De interviewer had meteen spijt van zijn lollig bedoelde vraag. Zeker toen hij in de ogen van Alexandre Vinokoerov keek. Die blik: zo koud.

De interviewer hapte naar adem en zocht naar onvindbare woorden. Hij probeerde de ogen van Vinokoerov te ontwijken, maar die waren overal.

Het was dat Vinokoerov de arme vragensteller niet kon doden met zijn blik, anders had hij het zonder twijfel gedaan. Zonder antwoord te geven, liep Vinokoerov het startpodium af en stapte op zijn fiets.

Verzinsel

Natuurlijk kent Vinokoerov Borat. Borat is nu eenmaal de bekendste Kazach van de hele wereld. Raar wel, want Borat is geen Kazach. Borat is een verzinsel van een Britse komiek.

Borat zegt dingen als: "In Kazachstan verkopen we vrouwen voor 56 liter insecticide" en "In Kazachstan drinken we gefermenteerde paardenpis." Niet leuk, vinden de Kazachen zelf. De minister van Buitenlandse Zaken van Kazachstan diende zelfs een officiële klacht in bij zijn Amerikaanse en Britse collega's. In Kazachstan doen ze namelijk niet aan humor.

Het is dan ook geen grap dat Vinokoerov de Kazachstaanse politiek in gaat. De een-na-bekendste Kazach van de wereld verruilt binnenkort zijn zadel voor een zitje in het Kazachstaanse parlement, als lid van de partij van de zittende president Nursultan Nazarbajev.

Dat kan ook niet anders, want een andere partij is er ook niet. Lekker makkelijk wel. Democratie enzo, da's allemaal tijdverspilling. Luisteren naar de baas en anders kun je opzouten of de rest van je leven wegrotten in een cel.

Betonnen benen

Vinokoerov als parlementslid: de riebeldepiep loopt over mijn rug als ik eraan denk. Zeker als hij Minister van het Een Of Ander wordt. Ik weet niet of ze aan vragenuurtjes doen in Kazachstan, maar ik zou een man met betonnen benen en een hart van steen geen vraag durven stellen - hoeveel Mauro's hij ook uitzet.

'Vino' heeft zijn hele leven gezorgd voor 'Vino'. Het interesseert hem niet wat andere mensen voelen. Of het nu zijn ploeggenoten zijn of zijn tegenstanders: hij behandelt ze hetzelfde. Nietsontziend, genadeloos. Ik kan ervan genieten als toeschouwer, maar je moet er niet aan denken dat je 's avonds tegenover zo'n kerel aan je spaghetti zit.

Alberto Contador heeft nu nog nachtmerries over de Tour van 2010. Drie weken lang reed Vinokoerov voor eigen kansen, ook al was Contador de kopman. Toen Contador 'Vino' om uitleg vroeg, kreeg hij slechts stilte als antwoord.

Doping

Ik heb Vinokoerov ooit een persconferentie zien geven na zijn overwinning in Luik-Bastenaken-Luik. Alle onderwerpen waar de journalisten over wilden praten, waren verboden terrein.

Zijn dopinggebruik, zijn schorsing, zijn emoties, zijn tactiek, de locaties van zijn trainingskampen: hij zei er niets over.

Hij staarde de aanwezigen een voor een aan in een poging ze kapot te kijken. Vinokoerov als de Minister van Dodelijke Blikken - brrrrr. Doe mij dan toch maar Borat.