LONDEN - Roger Federer heeft zondag de ATP World Tour Finals gewonnen. De Zwitser was in de finale in de O2 Arena te sterk voor de Fransman Jo-Wilfried Tsonga: 6-3, 6-7 (6) en 6-3.

Het is de zesde keer dat Federer het eindejaarstoernooi wint. Dat is een record in dit officieuze WK met de beste acht tennissers van het jaar. Tot zondag deelde hij het record met Pete Sampras en Ivan Lendl.

Met zijn dertig jaar is Federer, die voor de honderdste keer in zijn loopbaan de eindstrijd haalde en zijn zeventigste titel won, tevens de oudste winnaar van het evenement, dat in het verleden bekend stond als de Masters.

Ongeslagen

Hij bleef in Londen ongeslagen en kreeg uiteindelijk een even grote als lelijke trofee overhandigd plus de lieve som van in totaal 1,63 miljoen dollar (bijna 1,25 miljoen euro).

De voormalig nummer één van de wereldranglijst zal 2011 nu als derde afsluiten.

Tsonga kon tegen titelverdediger Federer, die de voorbije dagen tennis als in zijn glorietijd liet zien, geen verrassing bewerkstelligen. Daar kregen de fans van de Fransman na de tiebreak van de tweede set even hoop op, tegen beter weten in.

Uitgewoond

''Blijer kon ik mezelf niet maken met zo'n afsluiting van het seizoen, maar ik ben nu totaal uitgewoond", pufte Federer na afloop.

"Jo heeft het laatste beetje energie uit me geperst. Ik dacht dat we er op Wimbledon al iets heel bijzonders van hadden gemaakt, maar nu weer. Ik hoop dat we volgend jaar nog eens de kans krijgen."

Tsonga (26) had gehoopt de eerste Franse winnaar te worden in de 41-jarige geschiedenis van het evenement. Hij kon evenwel niet zover boven zichzelf uit stijgen als in juni in Londen, toen hij de Zwitser op het heilige gras van Wimbledon uitschakelde na een achterstand van twee sets.

''Ik krijg het moeilijk over mijn lippen, maar misschien kan ik ook eens een paar toernooien winnen zonder de aanwezigheid van Roger. Maar hij is hier nu eenmaal en hij is de gewoon de beste.''