RIJSWIJK - Schermer Bas Verwijlen, schaatser Bob de Jong en turner Epke Zonderland zijn genomineerd voor de verkiezing van sportman van het jaar.

Bij de vrouwen strijden zwemster Ranomi Kromowidjojo, schaatsster Ireen Wüst en wielrenster Marianne Vos om de titel.

De NOS maakte de genomineerden voor het gala op 12 december zondag bekend.

Voor de titel sportploeg van het jaar zijn de honkbalploeg, de zwemsters van de 4x100 meter vrij en de vrouwenaflossingsploeg in het shorttracken genomineerd.

Wereldkampioen

Degenspecialist Verwijlen (28) veroverde dit jaar zowel op de Europese- als de wereldkampioenschappen zilver. Bob de Jong (35) werd bij de WK afstanden in Inzell kampioen op de 5000 en 10.000 meter. Zonderland (25) won de Europese titel op rek en EK-zilver op brug.

Kromowidjojo (21) maakte deel uit van de gouden WK-ploeg op de 4x100 vrij en won op de WK zilver op de 50 vrij en brons op de 100 vrij.

Marianne Vos (24) werd weer wereldkampioen veldrijden, wereldkampioen op de baan (scratch) en behaalde zilver op de WK weg.

Wüst (25) kroonde zich voor de tweede keer tot wereldkampioene allround. Daarnaast was ze bij de WK afstanden goed voor goud op de 3000 en 1500 meter.

Talentprijs

Maikel Scheffers (rolstoeltennis), Thierry Schmitter (zeilen) en Esther Vergeer (rolstoeltennis) hebben een nominatie verdiend in de categorie gehandicapte sporter van het jaar 2011.

De strijd om de titel coach van het Jaar 2011 gaat tussen Brian Farley (honkbal), Jacco Verhaeren (zwemmen) en Roel Verwijlen (schermen).

De Young Talent Award wordt dit jaar voor het eerst tijdens het gala uitgereikt. Genomineerd voor de talentenprijs zijn motorcrosser Jeffrey Herlings (17), zwemster Sharon van Rouwendaal (18) en atlete Dafne Schippers (19).