AMSTERDAM - De Grand Prix van Brazilië is zondagmiddag gewonnen door Mark Webber. De Australiër was op het circuit van Interlagos zijn Red Bull-teamgenoot Sebastian Vettel en Jenson Button van McLaren te snel af.

Webber profiteerde van versnellingsbakproblemen bij Vettel. Fernando Alonso werd vierde, gevolgd door zijn Ferrari-teammaat Felipe Massa en de sterk presterende Adrian Sutil. Lewis Hamilton viel uit in wat de laatste race van het seizoen was.

De van pole vertrokken Vettel behield bij de start eenvoudig de leiding. Ook Webber behield zijn plaats, iets wat hem in 2011 nog niet vaak lukte. Achter de Red Bulls sloeg Alonso toe. De Spanjaard kwam goed van zijn vijfde startplaats en verschalkte de als vierde gestarte Hamilton.

Vettel leek zich op te kunnen maken voor een makkelijke middag vooraan. De Duitser sloeg met zijn gebruikelijke bloedsnelle serie openingsronden een gat op Webber. In de veertiende ronde manifesteerden zich echter problemen in de versnellingsbak van de Red Bull van de wereldkampioen.

Rekken

Webber, die zijn teammaat steeds in het zicht had gehouden, naderde snel. Vettel wilde zich echter niet te snel gewonnen geven en sloeg de waarschuwingen over de boordradio in de wind. Hij rekte het onvermijdelijke moment dat hij de Australiër er langs moest laten tot de dertigste ronde.

McLaren en Ferrari waren achter de Red Bulls vooral verwikkeld in de strijd om de laatste podiumplaats. Alonso kwam net als in Abu Dhabi beter voor de dag in de race dan in de kwalificatie. De Spanjaard moest vooral af zien te rekenen met Jenson Button, die er een interessante strategie op na hield. De Engelsman koos ervoor om twee runs te maken op de hardere band.

Buttons teammaat Hamilton werd door dezelfde problemen getroffen als Vettel, al bleken die bij de McLaren van de Engelsman in de 47ste ronde terminaal.

Tweede plaats

In de slotfase bleek de strijd om de leiding definitief gewonnen door Webber, maar ontstond daarachter een mooi gevecht tussen Button, die profiteerde van zijn versere banden, en Alonso.

Button wist zich dankzij het DRS in de 62ste ronde langs de Ferrari voor hem te wurmen en stelde daarmee definitief de tweede plaats in het kampioenschap veilig.

Webber moest winnen om daar nog kans op te maken, alleen om zijn missie te laten slagen moest Button uitvallen. De Australiër voldeed zelf in elk geval aan zijn opdracht, met zijn eerste overwinning van het seizoen. Het was wel voldoende om de derde plaats in de eindstand over te nemen van Alonso.