NIJMEGEN - Wie Ajax eerst in de Champions League en even later in de competitie ziet spelen, kan zo maar het gevoel krijgen dat hij naar een andere club zit te kijken.

De formatie uit Amsterdam was zondag bij NEC vooral voor rust geen schim van de onverzettelijke ploeg die dinsdag nog Olympique Lyon bedwong (0-0). Ajax won toch, dankzij treffers na rust van Miralem Sulejmani (2) en debutant Davy Klaassen: 0-3.

Jan Vertonghen gaf op de gladde grasmat van het Goffertstadion lang het voorbeeld hoe het niet moet. De aanvoerder werd dinsdag in Frankrijk nog door een onafhankelijke jury van de Europese voetbalbond verkozen tot man van de wedstrijd.

Terug in de eredivisie wees hij in Nijmegen vaak mopperend naar zijn medespelers.

Tempo

Ajax acteerde vooral in de eerste helft in een veel te laag tempo om de defensie van NEC echt te verontrusten. De regerend kampioen van Nederland miste met Gregory van der Wiel, Kolbeinn Sigthorsson, Siem de Jong, Derk Boerrigter, Dmitri Bulykin en Nicolai Boilesen veel potentiële basisspelers.

Opmerkelijk blijft dat de meeste vervangers tegen Olympique Lyon wel thuisgaven.

Sulejmani

Na een matige eerste helft met weinig uitgespeelde kansen stond Theo Janssen aan de basis van de openingstreffer. Hij bediende na 53 minuten met een geniaal balletje Vurnon Anita, die Miralem Sulejmani de bal het doel in liet lopen.

Eenmaal op voorsprong wist Ajax het spel beter te dicteren. Veel aanvallen strandden echter bij Lorenzo Ebecilio, die na 65 minuten moest wijken voor de teruggekeerde Ismaïl Aissati.

Botsing

Ook doelman Kenneth Vermeer haalde het einde van de ontmoeting niet. Hij kwam hard in botsing met Kevin Conboy en verliet strompelend het veld. Tot groot vermaak van het Nijmeegse publiek kreeg Jasper Cillessen nog speelminuten tegen zijn oude werkgever.

''Jasper, laat er eentje door'', zongen de fans van NEC. Helaas voor hen werd niet Cillessen maar zijn collega Gabor Babos in de slotfase nog twee keer gepasseerd.

Eerst door Sulejmani en even later door Davy Klaassen, het grote talent uit de A1 van de Amsterdamse club dat zijn debuut in de eredivisie opluisterde met een doelpunt.