WAALWIJK - Top of flop? Die uitdagende krantenkop over het nogal wisselvallige Feyenoord hing trainer Ronald Koeman vrijdag op in de kleedkamer. ''Om de spelers te prikkelen en om te laten zien wat er leeft'', zo liet de sluwe oud-international weten.

Feyenoord kon echter het sterke optreden van vorig weekeinde bij Vitesse (0-4) zondag in de uitwedstrijd tegen RKC Waalwijk geen passend vervolg geven.

Dankzij een numerieke meerderheid, na de rode kaart voor Robert Braber in de 62e minuut, voorkwam de brigade van Koeman met twee treffers nog wel een flop (1-2).

Mogelijk volgt komende zondag in De Kuip tegen het hoog genoteerde PSV weer een echte topprestatie van de grillige Rotterdammers.

Initiatief

Na een rustige beginfase nam Feyenoord, met de herstelde Ruben Schaken voor de gepasseerde Jerson Cabral, het initiatief. Vanuit een goede veldbezetting en met verzorgd voetbal werd RKC op eigen helft vastgezet.

De Rotterdamse ploeg speelde echter met te weinig tempo, diepgang en creativiteit om de Brabantse defensie te kunnen onregelen.

De behoudende thuisploeg, met de geschorste hoofdcoach Ruud Brood op de tribune, was voor de pauze nog minder gevaarlijk. RKC kreeg welgeteld één kansje en kwam daaruit meteen tot scoren.

Na goed voorbereidend werk van Adil Auassar, die gehuurd is van Feyenoord, kon Rick ten Voorde de bal in de 36e minuut tot ieders verrassing intikken, 1-0.

Paal

Met Cabral na de rust al snel voor Cissé kreeg het Rotterdamse aanvalsspel wat meer raffinement. Op aangeven van de getalenteerde invaller tikte Karim El Ahmadi de bal na een uur van dichtbij op de paal.

Kort daarna kreeg Braber direct rood van arbiter Kevin Blom voor een ogenschijnlijk niet al te zware overtreding op Bakkal.

RKC leek nauwelijks aangeslagen en durfde zelfs met tien man nog op 2-0 te jagen. Met een doeltreffende uithaal zorgde John Guidetti, die zichzelf eerst knap had vrij gespeeld, een kwartier voor tijd echter voor 1-1.

Kort daarna schoot El Ahmadi opnieuw op de paal. Dankzij Cabral pakte Feyenoord toch nog drie fortuinlijke punten in Waalwijk, 1-2.