NEW YORK - Na een marathonvergadering van vijftien uur hebben de onderhandelingsdelegaties van de clubeigenaren en de spelers zaterdagochtend een voorlopig akkoord bereikt over de nieuwe arbeidsvoorwaarden.

Volgens NBA-commissaris David Stern kan het seizoen dan toch eindelijk beginnen, op eerste kerstdag nog wel met de eerste drie competitieduels.

De achterban van de beide partijen moet het akkoord nog wel goedkeuren. De moeizame overeenstemming kwam zaterdag in New York tot stand na een arbeidsconflict van 149 dagen.

Inhoud

Over de inhoud van het akkoord is nog niets bekend. Het conflict ontstond omdat clubeigenaren de laatste jaren verlies draaiden. Van de inkomsten van de clubs stroomde 57 procent naar de spelers. De clubs wilden dit terugschroeven naar 50 procent.

Veel spelers in de meest prestigieuze basketbalcompetitie ter wereld hebben inmiddels eieren voor hun geld gekozen. Ze zijn in afwachting van een akkoord uitgeweken naar competities in andere landen. De meesten kunnen terugkeren als het NBA-akkoord helemaal rond is.

Lockout

Inzet van het geschil was de verdeling van het totaalbedrag aan inkomsten ter hoogte van ongeveer vier miljard dollar (2,8 miljard euro).

Op 14 november staakten beide partijen de onderhandelingen en leek een akkoord verder weg dan ooit. De zogenoemde Lockout, oftewel de uitsluiting van de spelers, was op 1 juli ingegaan.

Openingswedstrijd

De competitie in de NBA had op 1 november officieel moeten beginnen. Inmiddels is het speelschema al ingekrompen, tot 66 duels per team.

NBA-titelhouder Dallas Mavericks speelt, als alles goed gaat, de openingswedstrijd tegen finalist Miami Heat. Op 25 december komen ook Boston Celtics (tegen New York Knicks) en Chicago Bulls (tegen Los Angeles Lakers) in actie.