AMSTERDAM - Verschillende topschaatsers vinden dat het ijsstadion Thialf niet meer voldoet. De concurrentiepositie van de Nederlandse schaatsers zou in het geding zijn.

“Hopelijk wordt er binnen afzienbare tijd een keer ’ja’ gezegd tegen een nieuw Thialf. Dat is hard nodig om schaatsnatie nummer één te blijven”, laat Sven Kramer vrijdag weten in zijn column in De Telegraaf.

“Overal ter wereld, en zeker in de voormalige Sovjet-Unie, heb je tegenwoordig overdekte ijsbanen waar Thialf een puntje aan kan zuigen. Het nadeel in Nederland is dat er altijd eerst vijf jaar gepraat moet worden alvorens er eindelijk eens knopen worden doorgehakt.”

De Jong en Tuitert

In het magazine van NUsport spraken Bob de Jong en Mark Tuitert deze week al hun hoop uit op de komst van een nieuw Thialf.

“Wat er goed is aan Thialf? Het dak”, aldus De Jong. “Verder heb je in het stadion zoveel dingen die uit de tijd zijn.”

Tuitert voegde daaraan toe: “Hoe langer we met Thialf wachten, des te groter de kans dat we te laat zijn. Als we niet uitkijken, streeft het buitenland ons voorbij. De gevolgen van nu niets doen zie je misschien pas na de Spelen van 2014 terug.”

Wüst

Ireen Wüst deelt de mening van haar mannelijke collega’s. “Je kan er heel lang over praten of heel kort en duidelijk zijn maar Thialf is echt aan vervanging toe”, schrijft ze in haar column op Schaatsen.nl.

“Dat is geen verwend schaatsgedrag, maar de realiteit. Willen we over vier, tien of twintig jaar nog steeds kunnen concurreren en winnen, dan moeten we daar nu in investeren.”

In het nieuwe magazine van NUsport staat een verhaal over de staat van Thialf. Het nummer ligt nu in de winkels en is online bestelbaar.