AMSTERDAM - Tscheu La Ling heeft bij de politie van Breukelen aangifte gedaan tegen president-commissaris Steven ten Have van Ajax wegens laster.

Aanleiding zijn de verklaringen die Ten Have gaf tegenover de supportersvereniging en ledenraad van Ajax waarom Ling, eigenaar van het Slowaakse AS Trencin, geen geschikte algemeen directeur zou zijn, zo meldt De Telegraaf.

“Omkoping in de Slowaakse competitie is schering en inslag en dat ligt ten grondslag aan de afwijzing van Ling. We kunnen het alleen niet bewijzen, omdat we geen bankafschriften hebben”, zou Ten Have onder meer hebben gezegd.

Geld

De voorzitter van Ajax’ raad van commissarissen (rvc) zou tijdens een vergadering van de ledenraad daaraan hebben toegevoegd dat Ling een oud-directeur geld had geboden om een aanvaller over te nemen van Trencin. Dit zou de oud-directeur zelf hebben gezegd.

“De brief met de motivatie voor de aangifte is ook naar de heer Ten Have gestuurd”, meldt Jan Kabalt, die de zaak voor Ling behandelt.

“Daarin wordt hij gesommeerd om voor morgenmiddag (vrijdag, red.) 17.00 uur aan te geven dat hij de supporters van Ajax en de ledenraad zal laten weten dat de door hem gedane uitspraken over Ling onjuist zijn en geen feitelijke grondslag hebben.”

Kabalt liet na het aflopen van die deadline weten dat hij en zijn cliënt niets van Ten Have hebben vernomen. ''In het weekeinde gaan we eens nadenken of we een kort geding moeten aanspannen'', aldus Kabalt.

Schade

“Ook zal hij zijn aansprakelijkheid moeten erkennen voor de eventuele schade die Ling hierdoor gaat lijden. De heer Ten Have zal dit schriftelijk moeten bevestigen.”

Ling was als directeur bij Ajax naar voren geschoven door rvc-lid Johan Cruijff. De clubicoon wil niet verder met de overige vier rvc-leden nadat zij vorige week woensdag zonder hem in te lichten Louis van Gaal benoemden tot algemeen directeur.