AMSTERDAM - Jo-Wilfried Tsonga heeft voor een verrassing gezorgd op de ATP World Finals in Londen door de mondiale nummer twee Rafael Nadal naar huis te sturen: 7-6 (2), 4-6, 6-3.

De Fransman knokte in de Britse hoofdstad met de Spanjaard om de tweede plaats in Groep B. Roger Federer stelde overdag met een zege op de reeds verslagen Mardy Fish de eerste plaats al veilig.

Tsonga en Nadal maakten er een spannende strijd van. In de eerste set gingen de heren gelijk op, waarna de nummer zes op de ATP-ranking de onvermijdelijke tie-break in zijn voordeel wist te beslechten 6-7.

In de tweede set kwam Nadal beter voor de dag. De Spanjaard sloeg meer winners en wist Tsonga goed onder druk te zetten. Met een sterk slot sleepte hij een derde set uit het vuur.

Daarin was Tsonga echter duidelijk de sterkere. Al snel brak hij de service van Nadal, wat hem kort daarna nog een keer lukte. Nadal wist nog een break ongedaan te maken, maar daarna maakte zijn van zelfvertrouwen blakende Franse opponent er met een derde break een einde aan.

In de halve finale neemt Tsonga het waarschijnlijk op tegen Nadals landgenoot David Ferrer, die aan de leiding gaat in Groep A.