OSIJEK - De Nederlandse volleyballers ontbreken op de Olympische Spelen in Londen. 

De ploeg van bondscoach Edwin Benne verloor donderdag in Osijek ook het tweede groepsduel op het pre-olympisch kwalificatietoernooi.

Kroatië bleek met 3-2 te sterk. Nederland gaf tegen het gastland een voorsprong van 2-0 in sets weg. In de vierde set liet Oranje ook nog vier wedstrijdpunten onbenut.

Nederland verloor eerder met 3-1 van Finland, waardoor de ploeg in groep A als laatste eindigde. Finland en Kroatië strijden met Slovenië en Portugal om één ticket op olympisch kwalificatietoernooi, dat in mei in Sofia wordt gehouden.

Nederland begon sterk, maar na twee gewonnen sets stokte het ritme. Nederland gaf de derde set weg en keek in de vierde reeks lang tegen een achterstand aan.

Vier wedstrijdpunten

In de slotfase van de set maakten de Kroaten echter enkele fouten en herpakte Oranje zich, mede door twee aces op de opslag van Nimir Abdelaziz.

De vier wedstrijdpunten konden echter niet verzilverd worden. Ook de Kroaten voelden de spanning, maar sleepten er toch een vijfde set uit. Die gaf Oranje bij 7-7 uit handen. Robert Horstink kreeg geel, Nederland raakte met 7-10 achter en kwam die klap niet meer te boven.

Hoog niveau

Bondscoach Benne wilde zijn ploeg na afloop toch een compliment geven. "De eerste twee sets hebben we een heel hoog niveau gehaald, dat ik eerder nog niet bij de ploeg had gezien. We waren in eerste instantie niet bezig met Londen. We wilden verder komen en wisten dat dat met Finland en Kroatië als tegenstanders erg lastig zou worden. Zeker als je ziet hoelang we de tijd hebben gehad."

Zijn ploeg kwam dicht in de buurt van de zege en een vervolg in het toernooi, maar kon de wedstrijd in de zenuwslopende vierde set niet afmaken.

"We hebben daarin heel veel veerkracht getoond, een grote achterstand goed gemaakt en de kansen gekregen te winnen. We konden het hoge niveau echter niet lang genoeg volhouden. In de slotfase ontbrak gewoon de kracht. Natuurlijk is dit een desillusie, natuurlijk zijn we teleurgesteld. De ploeg heeft echter goed gespeeld."