AMSTERDAM - Vertegenwoordigers van de NBA en de spelersvakbond (NBPA) hebben deze week de onderhandelingen heropend met als doelstelling de basketbalcompetitie rond de kerstdagen alsnog van start te laten gaan.

Volgens verschillende Amerikaanse bronnen zijn de partijen het maandag eens geworden om de besprekingen na twee weken te hervatten.

De NBPA ging op 14 november niet akkoord met het meest recente voorstel van de clubs over een collectieve arbeidsovereenkomst, waarin onder meer de verdeling van de ruim vier miljard dollar aan inkomsten zou worden geregeld.

Sinds 1 juli is er in de grootste basketbalcompetitie van de wereld een zogenoemde lock-out, met als inzet een nieuwe verdeling van de inkomsten van de NBA.

Verlies

De eigenaren leden de laatste jaren verlies en willen meer geld zelf houden. De spelers vonden de voorgestelde 50-50 verdeling plus een aantal andere regels die het salaris en de contractduur beperken onaanvaardbaar.

Volgens de oude afspraak, die in 2005 werd gesloten, kregen de spelers 57 procent van de inkomsten. Zij vinden nu dat de NBA veel te veel terug wil krijgen van hun werknemers en dat de NBA ook wat concessies zou moeten doen.

66 speelrondes

Het seizoen zou, als er rond kerst wordt gestart, over 66 speelrondes worden gespeeld, zestien minder dan in de normale opzet.

Een anonieme bron die de onderhandelingen op de voet volgt, acht de kans klein dat er snel een einde komt aan de lock-out, die nu al 147 dagen duurt. “Zijn we weer in gesprek? Ja. Is er al iets belangrijks afgesproken? Nee.”