AMSTERDAM - Robert Kubica heeft Lotus Renault GP woensdag laten weten dat hij niet genoeg hersteld is van het letsel dat hij begin 2011 opliep bij een rally-ongeluk in Italië om volgend seizoen weer aan de start te verschijnen.

De Pool was voor aanvang van het afgelopen seizoen de eerste coureur van de Frans/Britse formatie, maar miste de hele jaargang vanwege zijn herstel. Nick Heidfeld werd aanvankelijk aangesteld als zijn vervanger. De Duitser moest later in het seizoen plaatsmaken voor Bruno Senna

Kubica blijft onderdeel van het team, dat hem zal steunen in zijn herstel. Het management van de Pool is zelfs in gesprek met de teamleiding om het contract van de enkelvoudig Grand Prix-winnaar te verlengen.

De renstal kijkt nu naar andere opties om de voorbereiding op het volgende seizoen mee te beginnen, waarbij regerend GP2-kampioen Romain Grosjean de belangrijkste gegadigde is. De Fransman rijdt  momenteel de vrijdagtrainingen voor het team waarvoor hij in 2009 al zeven races uitkwam.

Lastig besluit

"Hoewel ik de laatste weken zeer hard heb gewerkt aan mijn herstel, ben ik tot de conclusie gekomen dat ik nog niet helemaal klaar ben voor het seizoen 2012", zegt Kubica in een verklaring.

"Ik heb het team gebeld en ze geïnformeerd over de situatie. Dit was een lastig besluit, maar het is het meest rationele om te doen. Ik weet dat het team zich moet voorbereiden op volgend jaar en de voortdurende vraag of ik kan rijden maakt het alleen maar lastiger."

Teleustelling

Teambaas Eric Boullier reageert teleurgesteld: "Dat Robert niet in actie kan komen in Australië tijdens de start van het volgende seizoen is niet waar we allemaal op hoopten. Niettemin heeft hij een wijs besluit genomen en denkt hij aan de belangen van het team."

"We blijven honderd procent achter hem staan en helpen zoveel als we kunnen. Er ligt een programma met tests in de simulator, racewagens en uiteindelijk ook een Formule 1-wagen voor hem klaar."

"Ondertussen kijken we naar de opties om onze rijdersbezetting voor 2012 zo snel mogelijk in orde te maken. We gaan in gesprek met een paar coureurs. Robert zal stap voor stap herstellen en terugkeren wanneer hij denkt dat het goed voelt. We wensen hem een voorspoedig herstel."