LYON - Ajax bewaart dit seizoen de beste resultaten voor de Champions League. De regerend kampioen, inmiddels in de eredivisie op een zijspoor geraakt, vocht zich dinsdag in de uitwedstrijd bij Olympique Lyon naar een doelpuntloos gelijkspel.

Daardoor houdt Ajax een goede kans op een plaats in de achtste finales van de Champions League.

De Amsterdammers verdedigen op 7 december in de laatste groepswedstrijd tegen Real Madrid een voorsprong van drie punten op Olympique Lyon, dat bovendien een slechter doelsaldo van zeven treffers heeft.

De formatie uit Frankrijk gaat tegelijkertijd op bezoek bij Dinamo Zagreb.

Weinig stootkracht

Hoe graag Ajax ook wilde, de ploeg kon niet camoufleren dat het zonder vier schotvaardige aanvallers naar Lyon was gereisd.

De enige Nederlandse deelnemer in de Champions League miste niet alleen de centrumspitsen Kolbeinn Sigthorsson, Siem de Jong en Dmitri Boelikin.

Ook Derk Boerriger, dit seizoen aardig op schot, kon wegens een rugblessure niet in Stade Gerland aantreden.

Gelijkwaardig

Ondanks het gebrek aan schotkracht was Ajax niet minder dan de Franse topclub, die sinds kort weer de beschikking heeft over de van blessures herstelde Cris, Lisandro en Michel Bastos.

Vooral door slordig spel van de thuisclub kwam Ajax (aanvankelijk) nauwelijks in de problemen. Olympique Lyon gunde de regerend kampioen van Nederlands zelfs de ruimte om te voetballen.

De wederom onopvallend spelende Theo Janssen en Lorenzo Ebecilio konden voor rust echter twee aardige kansen niet verzilveren.

Lodeiro

Nicolas Lodeiro, van origine middenvelder, probeerde zijn tijdelijke rol als centrumaanvaller ook zo goed mogelijk te vertolken.

Waar Lodeiro nauwelijks in het spel voorkwam, was Miralem Suljemani in de beginfase van de tweede helft wel twee keer heel dicht bij de openingstreffer.

Hij stuitte echter eerst op doelman Hugo Lloris en schoot de bal even later tegen verdediger Aly Cissokho aan.

Ajax bleef vervolgens vrij eenvoudig overeind, al redde de laatste weken zo bekritiseerde doelman Kenneth Vermeer vlak voor tijd knap op een inzet van Bastos.