LONDEN - Andy Murray heeft zich dinsdag teruggetrokken voor de resterende wedstrijden in de ATP World Tour Finals in Londen, het sluitstuk van het seizoen met de beste acht tennissers van 2011.

De Schot kampt met een liesblessure, die verder spelen onmogelijk maakt.

De nummer drie van de wereld verloor maandag zijn openingspartij tegen de Spanjaard David Ferrer (4-6 en 5-7) en klaagde toen al over de pijn.

Murray liep de kwetsuur vorige week op tijdens de training. Hij kreeg te horen dat zijn herstel zeker tien dagen zou vergen, maar sloeg de raad rust te nemen in de wind.

Dinsdag gaf de Britse hoop in bange dagen te kennen dat er geen verbetering bespeurbaar was. ''Je hoopt dat natuurlijk, maar in werkelijkheid gebeurt het eigenlijk nooit."

"Ik werd vanmorgen nog steeds met pijn wakker en heb mezelf afgevraagd of het nog zin zou hebben de baan op te gaan. Het antwoord is nee.''

Schade beperkt

Murray vertelde dat hij in de aanloop naar en ook tijdens de Finals in de O2 Arena wel een balletje was blijven slaan, maar dat bewegen zoals een tennisser moet kunnen er niet bij was.

''Ik heb wat tests gedaan met serveren en opkomen, maar moest daarmee stoppen. Het ging gewoon niet."

"Van opgeven wil ik normaal gesproken nooit weten, zeker niet in een evenement als dit, maar nu kon ik niet anders. Doorgaan betekent waarschijnlijk dat ik mezelf ernstiger schade toebreng.''

Tipsarevic

Janko Tipsarevic, eerste reserve in de Engelse hoofdstad, vervangt Murray. Woensdag debuteert de Serviër op het eindejaarstoernooi met een partij tegen Tomas Berdych.

Novak Djokovic neemt het diezelfde dag op tegen David Ferrer. Dinsdagavond spelen Roger Federer en Rafael Nadal in de andere poule nog tegen elkaar.