AMSTERDAM - Louis van Gaal heeft een samenwerking met Johan Cruijff lang uitgesloten, maar wil daar best van terugkomen. Dat idee heeft althans zijn omgeving na de verrassende benoeming van Van Gaal tot directievoorzitter van Ajax.

''Louis staat er heel positief in'', zegt Van Gaals vriend en klankbord Ruud Bröring deze week in het NUsport-magazine.

''Hij wil er wat van maken. Samen met Cruijff als dat moet.''

Omdat Cruijff niets wist van de aanstelling van Van Gaal en het oneens was met de aanstelling van een technisch directeur (Danny Blind), zegde hij zondag tijdens een ingelaste ledenraadsvergadering het vertrouwen op in de andere vier leden van de raad van commissarissen.

Zonde

Vriend Bröring zou de verzoening desnoods zelf willen orkestreren. "Ik zit er wel eens aan te denken, vooral als ik het programma Het familiediner of Het spijt me zie om een goede vriend van Cruijff te bellen om ze samen aan tafel te brengen. Nogmaals: ik denk dat Louis wel wil. Dit is zo zonde voor Ajax."

Niet iedere bekende van Van Gaal is enthousiast. Zijn voormalige zaakwaarnemer Rob Cohen: "Louis had gewoon vier, vijf maanden moeten wachten tot Cruijff het had opgegeven. Nu richt zich alles tegen hem. Ik hoop dat Frank of Ronald de Boer hem belt om te zeggen dat hij het niet moet doen."

Lees het uitgebreide verhaal over de aanstelling van Van Van Gaal in het NUsport-magazine van deze week, dat nu in de winkels ligt en online bestelbaar is.