AMSTERDAM - Ajax komt volgens Johan Cruijff onder de leiding van Louis van Gaal als algemeen directeur niet terug in de Europese top.

Volgens het lid van de Raad van Commissarissen denken hij en de oud-bondscoach van Oranje volledig anders over voetbal.

"Hij heeft er op zijn eigen manier ook verstand van. De laatste jaren is die manier echter gevolgd en Ajax is alleen maar verder afgezakt. Er moeten nu dingen veranderen", zegt Cruijff in Pauw & Witteman.

Volgens Cruijff is een omwenteling in de manier van opleiden de enige manier waarop Ajax weer aansluiting kan vinden bij de top. "Qua geld kunnen we nooit concurreren met de clubs uit Spanje en Engeland. Daarom moeten we spelers zelf opleiden. Wie niet sterk is moet slim zijn." 

Individu voorop

Daar zit volgens Cruijff het grote verschil tussen hem en Van Gaal. "Ik stel het individu altijd voorop omdat dat degene is die je beter kan maken. Daarna plaats je het individu in het geheel."

De 64-jarige Amsterdammer acht de kans klein dat hij bij Ajax blijft als Van Gaal komt. "Voorlopig blijf ik zitten. Wil je iets te vertellen hebben, dan moet je erin blijven. Ik denk alleen niet dat van Gaal en ik samen zullen gaan werken."

Technisch directeur

Ook de aanstelling van Danny Blind als technisch directeur bevalt Cruijff niet. In zijn ogen is er in de organisatie bij Ajax uberhaupt geen plaats voor een dergelijke functie.

"In het verleden is dat altijd fout gegaan, omdat daar altijd iemand met een trainersdiploma zat. Hoe vaak is het niet gebeurd dat een directeur voetbalzaken met een trainersdiploma bonje kreeg met een trainer? Kijk maar naar Ronald Koeman en Van Gaal", zegt Cruijff.

Lees alles over de bestuurscrisis bij Ajax op NUsport.