HILVERSUM - Een brief van de directie van De Telegraaf aan de raad van commissarissen van Ajax heeft een belangrijke rol gespeeld in het  conflict tussen Johan Cruijff en de vier andere commissarissen van de club. 

Cruijff mocht die brief ondanks herhaalde verzoeken niet inzien. Dat zei oud-speler Keje Molenaar vrijdagavond in het tv-programma Voetbal International op RTL7.

''Die brief vormde het grote struikelblok'', betoogde Molenaar, leider van de verzoeningscommissie die de vijfkoppige rvc bij Ajax weer op één lijn moest zien te krijgen.

''Rvc-voorzitter Steven ten Have had aan de directie van De Telegraaf gevraagd om met de column van Cruijff te stoppen en ook chef-sport Jaap de Groot naar de achtergrond te schuiven."

"In die brief liet de directie weten dat De Telegraaf niet van plan was om het redactionele beleid ten aanzien van Ajax te wijzigen.''

Goede weg

Molenaar: ''Cruijff had alle recht om die brief in te zien. Hij was tenslotte gericht aan de voltallige rvc en het ging ook over hem. Maar Ten Have wilde hem niet geven aan Johan. We waren juist als verzoeningscommissie met Cruijff op de goede weg."

"Hij bleek uiteindelijk bereid om Marco van Basten te accepteren als algemeen directeur, ook zonder adviesraad. Hij wilde bovendien terugtreden uit de raad van commissarissen en verdergaan als adviseur. Maar door dat gehannes met die brief is dat allemaal niet doorgegaan.''

Lees alles over de bestuurscrisis bij Ajax op NUsport.