HILVERSUM - Louis van Gaal zal als de nieuwe algemeen directeur van Ajax een contract van drie tot vijf jaar ondertekenen. Dat maakte commissaris Paul Römer donderdagavond bekend in het tv-programma Pauw & Witteman.

''We hebben stabiliteit nodig'', liet hij weten.

Johan Cruijff is volgens Römer in de afgelopen maanden bij vele vergaderingen van de rvc van Ajax aanwezig geweest.

''Soms zelfs met gasten die wij niet hadden verwacht'', doelde hij op oud-voetballer Tscheu La Ling die een keer onaangekondigd met Cruijff meekwam.

Plan B

Cruijff zag in Ling de ideale algemeen directeur, hield lang vast aan zijn kandidatuur, maar kreeg woensdag tot zijn verbijstering te horen dat de andere vier commissarissen buiten hem om gezamenlijk voor Van Gaal hadden gekozen.

''Nadat de naam van Ling voor de tachtigste keer op tafel was gekomen, hebben we plan B uit de kast getrokken'', lichtte Römer toe.

''We zijn daarbij heel zorgvuldig te werk gegaan. Het is niet zo dat we op een achternamiddag met de naam van Van Gaal zijn gekomen, als een geintje ofzo.''

Handelswijze

Het is nog niet duidelijk wanneer Van Gaal bij Ajax in dienst treedt. Uiterlijk 1 juli 2012 moet de voorgenomen benoeming van de nieuwe directievoorzitter officieel ingaan.

Römer, Steven ten Have, Marjan Olfers en Edgar Davids besloten achter de rug van hun medecommissaris Cruijff om contact te leggen met Van Gaal.

Zonder instemming van de legendarische nummer veertien van de Amsterdamse club werd een overeenkomst bereikt met Van Gaal, tot groot ongenoegen van Cruijff en de jeugdtrainers bij Ajax.

Zij hebben eerder op donderdagavond al laten weten dat het niet ondenkbaar is dat zij opstappen, mocht de club niet voor Cruijff kiezen.

'Hopen op Cruijff'

De veelbesproken raad van commissarissen heeft volgende week weer een vergadering. ''Ik hoop oprecht dat we dan compleet zullen zijn'', zei Römer.

Cruijff noemde de handelwijze van de andere vier commissarissen eerder op de dag onbeschoft, achterbaks en beneden alle peil.

''Daar herkennen we ons totaal niet in'', liet Römer weten. ''Voetbal is emotie. Deze uitspraken van Cruijff komen hieruit voort. Volgende week hopen we hem tijdens onze vergadering uit te leggen hoe en waarom we hebben gehandeld.''

Lees alles over de crisis bij Ajax op NUsport