AMSTERDAM - Het Nederlands elftal heeft dinsdagavond in Hamburg een pijnlijke nederlaag geleden in het oefenduel met Duitsland. De aartsrivaal was veel te sterk voor Oranje, dat met 3-0 ten onder ging.

Bondscoach Bert van Marwijk zal met name in de eerste helft geschrokken zijn van het spel van zijn ploeg.

Nederland liet zich overrompelen door de Duitsers, die feller waren en sneller handelden. Binnen een half uur stond het al 2-0, juist op de plek waar Oranje in 1988 zo succesvol was.

Bij het eerste doelpunt verzuimden Edson Braafheid, die opnieuw linksback stond, en Joris Mathijsen in te grijpen. Thomas Müller kon daardoor eenvoudig een door Miroslav Klose teruggelegde bal binnenwerken.

Prachtige aanval

De tweede treffer was het gevolg van een prachtige aanval waar Nederland geen antwoord op had. Klose kopte een voorzet van Mesut Özil tegen de touwen.

Van Marwijk kon weliswaar als excuus aanvoeren dat hij belangrijke krachten als Robin van Persie, Rafael van der Vaart en Arjen Robben miste, maar het verschil met de meeste interlands tijdens de succesvolle kwalificatiereeks voor het EK was wel erg groot.

Bovendien moesten de Duitsers het ook zonder onder anderen Bastian Schweinsteiger en Philipp Lahm stellen.

Ongrijpbaar

Özil nam de ploeg van keuzeheer Joachim Löw echter bij de hand. De middenvelder van Real Madrid was ongrijpbaar voor de spelers van Oranje, waar de net op tijd fitte Wesley Sneijder het spel geen moment naar zich toe kon trekken.

Nederland mocht eigenlijk alleen in het kwartier na rust op een doelpunt hopen, maar dat was vooral omdat de thuisploeg de teugels wat liet vieren. Oranje kwam in die fase niet verder dan afstandsschoten van Sneijder en Babel.

Murw gebeukt

Daarna zette Duitsland nog eens aan en halverwege het tweede bedrijf was het uitblinker Özil die een perfect uitgespeelde counter bekroonde met de derde goal van de avond.

Oranje, waar Roy Beerens nog inviel, was murw gebeukt en kon niets meer terugdoen.

De 3-0 uitslag betekent de grootste nederlaag voor Oranje in ruim vijftien jaar. Op het EK van 1996 was Engeland met 4-1 te sterk voor Nederland.