LONDEN - Wales denkt via de 'groene tafel' alsnog te kunnen deelnemen aan het Europees kampioenschap voetbal komende zomer in Portugal. De Britse voetbalbond heeft maandag bij de Europese voetbalunie (UEFA) om diskwalificatie van Rusland gevraagd.

Wales wil dat de Russen worden gestraft voor het inzetten van middenvelder Jegor Titov, die eind vorige week wegens doping voor twaalf maanden werd geschorst door de UEFA. De speler van Spartak Moskou reageerde in november in Moskou positief bij een dopingtest na de eerste wedstrijd in de EK-playoffs tegen Wales (0-0).

Titov

Titov bleef bij dat eerste duel op de bank, maar speelde in de return in Cardiff (0-1) 59 minuten mee. Wales wil dat de tuchtcommissie van de UEFA de uitslag van de tweede wedstrijd omzet in een reglementaire zege van 3-0 voor Wales wegens het opstellen van een gedrogeerde speler. Daarmee zouden de Britten voor de eerste keer sinds 1958 weer eens aan een groot titeltoernooi mogen meedoen.

Kansloos

Het Russische bondsbestuur toonde zich niet onder de indruk van het protest van Wales. "Het is een kansloze zaak", zei voorzitter Koloskov, tevens lid van het bestuur van de UEFA en FIFA. "In deze gevallen krijgen de speler en zijn club de sancties. Uitslagen van wedstrijden blijven altijd ongewijzigd."

Een woordvoerder van de UEFA bevestigde maandag het officiële protest van Wales. Het is nog niet bekend wanneer de tuchtcommissie van de UEFA zich over de Russische kwestie buigt.