RIO DE JANEIRO - Het Duitse zeiljacht Illbruck Challenge heeft dinsdag de vierde etappe gewonnen in de Volvo Ocean Race, de zeilwedstrijd om de wereld. Het schip voer drie uur 's nachts plaatselijke tijd de haven van het Brazilaanse Rio de Janeiro binnen. Andere schepen zijn nog niet gefinisht.

De vreugde op de boot was groot, want de laatste uren waren voor de bemanning nog erg spannend. Het schip dreef op een steenworp afstand van de havenplaats in een windstilte en zag de achtervolgers ras naderbij komen. Uiteindelijk zegevierde de Duitse boot na 23 dagen, 58 minuten en 42 seconden zeilen vanaf de starthaven Auckland (Nieuw-Zeeland).

"Het was zonder meer de zwaarste etappe", zei de winnende schipper John Kostecki toen hij voet aan wal zette in Rio, waar de bemanning van de Illbruck werd verwelkomd in carnavaleske sfeer.

IJsbergen

De boot had, net als de andere zeven deelnemers aan de zeilrace, zwaar weer en talloze ijsbergen moeten doorstaan bij het ronden van Kaap Hoorn. "Ik heb nog nooit zoveel ijsbergen gezien", zei navigator Juan Villa. "Het was moeilijk en angstig varen, vooral 's nachts." De Illbruck had niks geraakt, behalve dan een haai, die zich aan de kiel had vastgeklampt.

Na Kaap Hoorn kreeg het jacht, dat Leverkusen als thuishaven heeft, het moeilijk. Ze verspeelde een voorsprong van meer dan 100 zeemijl door in de verkeerde wind te zitten. In korte tijd verkleinde de afstand tussen de koploper en de achtervolgers Djuice, Tyco en Assa Abloy tot 12 zeemijl.

De Illbruck Challenge behaalde al de derde etappewinst in de Volvo Ocean Race en verdiende met de nieuwe zege 8 punten. De boot loopt in het tussenklassement verder uit op de achtervolgers.

/SPORTRampspoed voor News Corporation in Ocean Race