AMSTERDAM - Alberto Contador krijgt waarschijnlijk in januari te horen of hij wordt geschorst voor het gebruik van clenbuterol.

Het internationaal sporttribunaal CAS start volgende week maandag met de hoorzitting. De uitspraak laat daarna nog zes tot acht weken op zich wachten, liet secretaris-generaal Matthieu Reeb van het CAS weten.

Contador testte tijdens de door hem gewonnen Tour de France van 2010 positief op het gebruik van clenbuterol. Volgens de Spanjaard kwam de zeer lage dosering van het vochtafdrijvende en dopinggebruik maskerende middel in zijn lichaam door het eten van besmet vlees.

Getuigen

De Spaanse wielerbond ging akkoord met die verklaring en sprak Contador vrij, waarop de internationale wielerunie UCI en antidopingwaakhond WADA naar het CAS stapten.

Contador komt overigens met een keur aan getuigen naar de zitting. Onder hen de Amerikaan Louis Rovner, een expert op het gebied van leugendetectors, en de 87-jarige Britse antidopingdeskundige Vivian James die in 2000 op nandrolon betrapte sporters hielp.

El Pais weet te melden dat Contador dertien personen heeft opgeroepen ter verdediging. Rovner zou met een leugendetector willen aantonen dat de renner de waarheid vertelt. James slaagde er eerder in het gevonden nandrolon te linken aan besmette producten.

Veehouders

Het WADA meldt zich in Lausanne onder meer met de Australische antidopingexpert Michael Ashenden. Het antidopingbureau wil aantonen dat voor een positieve test op clenbuterol, hoe miniem de gevonden hoeveelheid ook is, een enorme hoeveelheid vlees genuttigd moet worden.

Bovendien worden de slager die het vlees geleverd zou hebben, en bij wie later geen vervuilde producten werden aangetroffen, en de voorzitter van de Spaanse vereniging van veehouders opgevoerd.

Schorsing

Het CAS hoopte de zaak aanvankelijk voor de start van de Tour de France te kunnen afhandelen, maar dat bleek bij lange na niet haalbaar.

Als de 28-jarige Contador schuldig wordt bevonden, verliest hij zijn Tourzege aan Andy Schleck en wordt hij voor maximaal twee jaar geschorst.

In 2011 finishte de klimmer als vijfde in de Tour en won hij de Giro.