AMIENS - De Franse wielrenner Philippe Gaumont heeft tegenover een Frans radiostation zijn collega's beticht van doping. De man die zelf in staat van beschuldiging is gesteld in het dopingonderzoek rond de Cofidisploeg, schat dat maar liefst 90 procent van de renners 'niet schoon' is.

Gaumont, die heeft toegegeven ook dope te hebben gebruikt, wordt beschuldigd van het verstrekken van epo. "Ik heb verboden middelen gebruikt. Welke renner kan het tegendeel beweren?", zei hij voor de radiomicrofoon van France Bleue Picardie. "Ik zoek de schuld niet bij de renners, want zij zijn slechts slachtoffers van een verrot systeem. En dat systeem wil ik in de komende weken proberen te bestrijden."

'Enorme druk'

Gaumont, die na de inbeschuldigingstelling werd vrijgelaten, wacht op het vervolg van de zaak die tegen hem op gang is gebracht. Ondertussen kapittelt hij de wielerwereld. "We hebben te maken met enorme druk van sponsors, men is verplicht resultaten te boeken. Op een gegeven moment moet je wel omslaan."

Over de jacht op doping is de renner niet al te optimistisch. "Omdat de controles eenvoudig te omzeilen zijn. Het enige dat niet te ontwijken is, zijn de politie, douane en telefoontaps. Maar als alleen juridische overheden en de politie jacht op doping kunnen maken, is het behoorlijk triest."