AMSTERDAM - De Grand Prix van Abu Dhabi is zondag gewonnen door Lewis Hamilton. De McLaren-coureur bleef op het Yas Marina Circuit Fernando Alonso van Ferrari en zijn teammaat Jenson Button voor. Wereldkampioen Sebastian Vettel viel al in de eerste ronde uit.

Het podium bleef geheel gevrijwaard van Red Bull-coureurs, met Mark Webber op de vierde plaats. Felip Massa reed de tweede Ferrari naar de vijfde plaats, gevolgd door de Mercedes-coureurs Nico Rosberg en Michael Schumacher.

Vettel leek zich bij de start op te kunnen maken voor weer een middagje eenzaam aan de leiding, maar door dat bekende scenario kon al in de tweede bocht een streep. De Duitser kreeg een lekke band nadat hij over de kerbstones reed en ging daarbij van de baan.

Met veel pijn en moeite kreeg de regerend wereldkampioen zijn Red Bull terug in de pits, waar zijn monteurs al snel een diagnose stelden. De auto was te beschadigd door rondvliegend rubber om door te rijden.

Profijt

Hamilton profiteerde direct en greep de leiding, met achter zich de sterk vertrokken Alonso. De Spanjaard passeerde Webber al in de eerste bocht en ging nog voor de eerste doorkomst ook op fraaie wijze langs Button.

In de openingsfase ontstond direct een mooi gevecht tussen Button op de derde plaats en zijn achtervolger Webber. De Australiër had de snellere auto, maar miste de topsnelheid om, ondanks de aanwezigheid van twee DRS-zones, langs de McLaren voor hem te komen.

Ook een grote kans om het tijdens de eerste serie pitstops te doen ging aan zijn neus voorbij, doordat de Red Bull-monteurs zijn achterwiel er niet goed op kregen.

KERS

Alonso bleef ondertussen binnen drie seconden van Hamilton, die rijdend aan de leiding benzine spaarde. Button kreeg problemen aan zijn KERS-systeem, waardoor Massa en Webber de druk achter hem verhoogden.

De twee achtervolgers van de Brit gingen echter al snel met elkaar in gevecht, waardoor Button al snel aan de horizon verdween. Het dwong Webber ertoe een alternatieve strategie te proberen. Red Bull voorzag de Australier van zachte banden terwijl de coureurs om hem heen hun laatste stop maakten voor de harde band.

Het bracht Webber uiteindelijk de vierde plaats en de notering van de snelste ronde, zeker nadat Massa nog even van de baan spinde.

Tweede zege

Hamilton kende vooraan geen enkel probleem om de leiding te behouden. Alonso had niet het tempo in zijn Ferrari om de McLaren-coureur te bedreigen, waardoor die zijn tweede zege van het seizoen kon boeken.

In de strijd om de tweede plaats nam de spanning met nog één race te gaan verder toe, hoewel Button met tien punten voorsprong op Alonso afreist naar Brazilië. Ook Hamilton en Webber zijn echter niet ver weg, dus de Engelsman zal op Interlagos een goed resultaat moeten boeken om vice-kampioen te worden.