ZAANSTAD - De formule-1-tak van Renault heeft maandag Guido van der Garde vastgelegd. De jonge talentvolle coureur krijgt een plaatsje in het Renault Driver Development-programma (RDD) van de Franse racestal. Dit jaar zal de 19-jarige rijder uitkomen in de Euroseries Formule 3.

Het verbintenis die Van der Garde ondertekende, bindt hem in principe tot aan de Formule 1 aan het team. "Maar dan zal ik wel moeten presteren. Ze houden me onder contract zolang ik genoeg progressie boek. Als alles goed gaat, stopt dat pas op het hoogste niveau", aldus Van der Garde maandag.

Grootste sinds Verstappen

De Veenendaler wordt algemeen beschouwd als het grootste autosporttalent van Nederland sinds de doorbraak van Jos Verstappen in 1992. Pas vorig seizoen stapte hij voor het eerst in een formule-auto. In 2002 werd hij wereldkampioen karten. Dat hij nu gescout is door Renault verbaast Van der Garde, al is hij niet echt verrast. "Het is altijd heel snel gegaan in mijn loopbaan. Ik kon altijd bij de beste teams terecht."

In het RDD-programma zijn maar zes talentvolle coureurs opgenomen. Renault zal de kosten voor een jaar racen (700.000 euro) op zich nemen. Daarnaast betaalt de autofabrikant alle bijkomende kosten. Dat het team dat niet voor niets doet, merkte een andere Nederlander vorig seizoen. Carlo van Dam maakte onderdeel uit van het team, maar werd na een matig seizoen meteen afgeserveerd.

'Geen illusies'

"Ik maak me voorlopig dan ook geen illusies", aldus Van der Garde. "Ik moet gewoon met beide benen op de grond blijven staan. Maar ze volgen me al jaren en vonden mijn progressie en rijstijl spectaculair, daarom hebben ze me uitgekozen."

Vorig jaar maakte Van der Garde zijn debuut in de Nederlandse Formule Renault. Ondanks enkele goede races, won hij nooit. Tijdens twee Europese wedstrijden maakte hij indruk op het scoutingsapparaat van Renault. In beide races behaalde hij pole-position. "Maar ik heb geen race gewonnen. Best apart dat ze dat toch bij mij uit zijn gekomen. Daar blijkt wel uit dat ze me niet alleen op basis van vorig seizoen hebben genomen."

Dallara's

Van der Garde zal dit seizoen uitkomen voor het Franse team 'Signature', dat opmerkelijk genoeg rijdt met door Opel-motoren aangedreven Dallara's. "Dat team wil verder in de toekomst en Renault zal steeds minder investeren in formule-3-motoren, vandaar", legt hij uit. Van der Garde verwacht niet te veel van dit seizoen. "Ik moet zorgen dat ik elke race vooruit ga en veel leren. Dan zien we wel waar het eindigt."