AMSTERDAM - Sebastian Vettel was niet verrast door het behalen van zijn veertiende pole position van het seizoen, ondanks de problemen die hij kende in de vrije trainingen voor de Grand Prix van Abu Dhabi.

De regerend wereldkampioen van Red Bull Racing evenaarde zaterdagmiddag op het Yas Marina Circuit het record van Nigel Mansell uit 1992 door veertien keer pole te pakken in een seizoen.

De Duitser hield Lewis Hamilton en Jenson Button nipt van de eerste startpositie af met een fenomenale rond in het absolute slot van de kwalificatie. Vettel zegt desondanks dat het niet voelde als een magisch moment.

Geen doosje

"Ik weet het niet. Er is geen doosje in de auto waar ik het uithaal", zei hij over zijn snelle laatste ronde (1.38.481). "Om eerlijk te zijn; we zijn helemaal niet verrast. We verwachtten dichter bij de McLarens te zitten dan in de vrije trainingen. Veel dichterbij."

"McLaren was gisteren direct erg snel. En ik was niet echt blij met de auto en niet met mezelf. 's nachts hebben we uitgezocht wat het probleem was. In de derde training ging het al een stuk beter, maar dit blijft een lastige plek met die wisselende omstandigheden overdag en in het donker."

Erg blij

Na zijn eerste paar ronden in de kwalificatie had Vettel het gevoel dat het goed ging komen. "We begonnen aan 'Q3' en ik had het idee dat we een kans hadden. In mijn eerste poging wilde ik te veel, maar in de laatste ronde liep het allemaal prima."

"Toen ik over de lijn kwam keek ik direct naar het grote scherm. Ik kon mijn tijd niet zien, maar mijn naam werd in het groen weergegeven, dus dat was prima. Ik was er erg blij mee."

Lang gevecht

Vettel moest wel toegeven dat de McLarens over een dusdanig tempo beschikken dat het een zwaar gevecht zal worden om de race te winnen.

"Het wordt een lange race, maar ook een leuke race. Daar lijkt het het hele weekeinde al op. McLaren is zeer competitief, ook als ze met veel benzine rijden, dus ze zullen snel zijn."

"Daarnaast moeten we zien wat er daarachter gebeurt en ons natuurlijk focussen op onszelf. Proberen een goede start te maken. Het zal een lang gevecht worden tot de vlag valt. Maar ik heb er vertrouwen in en ben er klaar voor."