AMSTERDAM - Het Nederlands elftal heeft vrijdagavond in een matige wedstrijd met 0-0 gelijk gespeeld tegen Zwitserland. Het is voor Oranje de tweede wedstrijd op rij dat er niet wordt gewonnen na de 3-2 nederlaag vorige maand tegen Zweden.

Bondscoach Bert van Marwijk had al dan niet noodgedwongen zijn opstelling drastisch veranderd ten opzichte van de laatste interland tegen Zweden.

Maarten Stekelenburg, Khalid Boulahrouz, John Heitinga, Edson Braafheid, Nigel de Jong, Wesley Sneijder en Ryan Babel stonden vanaf de aftrap op het veld.

Met name Babel maakte een geïnspireerde indruk. De linksbuiten, na een jaar terug in het tenue van Oranje, zorgde in de eerste voor het meeste gevaar aan de zijde van het Nederlands elftal. Hij wist de Zwitserse doelman Diego Benaglio echter niet te passeren.

Zwitserland, volgend jaar niet aanwezig op het EK, liet zich ook niet onbetuigd. De jonge ploeg van bondscoach Ottmar Hitzfeld toonde geen ontzag voor Oranje en werd via Admir Mehmedi tweemaal gevaarlijk. De aanvaller schoot in beide gevallen naast het doel van Stekelenburg.

Fluitconcert

Aan het eind van de eerste helft zakte de wedstrijd in en de supporters toonden hun onvrede door de spelers na het rustsignaal op een fluitconcert te trakteren.

Het tweede bedrijf begon aanvankelijk zoals het eerste was geëindigd. Ondanks het lage tempo bij het Nederlands elftal, kreeg de ploeg wel kansen. Een kopbal van Van Persie werd gekeerd en een vlammend afstandsschot van Rafael van der Vaart ging net over.

Net op het moment dat Zwitserland wat meer grip kreeg op de wedstrijd was opnieuw Van Persie gevaarlijk. Johan Djourou tastte mis na een steekpass van Sneijder, maar de spits van Arsenal schoot vrij voor de doelman voorlangs. Ook Dirk Kuijt was dichtbij een doelpunt, maar zijn schot hobbelde net naast de verkeerde kant van de paal.

Nachtkaars

Na ruim een uur spelen moest Kevin Strootman alsnog in het elftal komen. Hij verving de geblesseerde Van der Vaart. Het niveau ging echter niet omhoog.

Nederland kon geen vuist maken tegen de Zwitsers en stelde Benaglio nauwelijks meer op de proef. De wedstrijd ging als een nachtkaars uit.

Het Nederlands elftal speelt dinsdag de laatste oefeninterland van 2011. Dan is Duitsland in Hamburg de tegenstander.